Održan ovogodišnji Zbor instruktora Službe spašavanja života na vodi

15.04.2024.
U Tuhelju je protekloga vikenda održan Zbor instruktora Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa. Uz pregled prošlogodišnjih aktivnosti, instruktori su posebno razgovarali o propisima i zakonskoj regulativi vezanoj uz sigurnost na uređenim kupalištima. Na temelju prezentiranih činjenica, zaključeno je kako u Republici Hrvatskoj ne postoji nijedan pravni akt kojim se uređuju standardi sigurnosti korisnika kupališta.



Ujedno je predstavljen i projekt unapređenja provedbe tečajeva za osposobljavanje spasilaca s ciljem standardizacije i izrade novih nastavnih materijala. Istaknuta je važnost prilagođavanja nastavnih metoda mlađim generacijama, prateći posebno edukativne standarde Međunarodne federacije spašavanja na vodi i Hrvatskog Crvenog križa.

Na sastancima komisija Osposobljavanje spasilaca, instruktora i voditelja spasilačke postaje; Spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima; Prevencija nesreća na vodi i Ekološke zaštite podmorja i priobalja, predstavljeni su rezultati rada, kao i planovi i programi za naredno jednogodišnje razdoblje.



Posebno je istaknuto kako će Hrvatski Crveni križ kao javnopravno tijelo za pitanje sigurnosti na kupalištima, i nadalje sustavno djelovati u svrhu promoviranja teme sigurnosti korisnika kupališta.