Održan godišnji sastanak ravnatelja društava Hrvatskog Crvenog križa

05.05.2023.
Dana 5. svibnja 2023. godine Novi Vinodolski po treći je puta bio domaćin godišnjeg sastanka ravnatelja društava Hrvatskog Crvenog križa, u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a uz potporu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.



Uz uvodne taktove neslužbene himne Crvenog križa, pjesme „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla Jalta, Jalta, otvoren je godišnji sastanak ravnatelja društava Hrvatskog Crvenog križa.



Uz ravnatelje društava i zaposlenike Hrvatskog Crvenog križa, sastanku su nazočili Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite i Marijana Klanac, koordinatorica za poslove civilne zaštite pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske; Dragan Jelić, ravnatelj, Matija Kikelj, pomoćnik ravnatelja i Marko Župan, pomoćnik ravnatelja iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije; Tomislav Cvitković, gradonačelnik Grada Novi Vinodolski; Kristina Spasić, delegatica Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca zadužena za razvoj nacionalnih društava; Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice Novog Vinodolskog; Mario Butorac, ravnatelj Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog; Boris Turjak, ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog; Ana Debelić, ravnateljica Dječjeg vrtića Fiolica iz Novog Vinodolskog; Vilma Car Katnić, ravnateljica Osnovne škole Jurja Klovića iz Triblja i Goran Matić, ravnatelj Osnovne škole dr. Josipa Pančića iz Bribira.

Damir Trut istaknuo je kako Ravnateljstvo civilne zaštite ima izvrsnu suradnju s Hrvatskim Crvenim križem, te je naglasio važnost Hrvatskog Crvenog križa unutar sustava civilne zaštite. Kako bi sve sastavnice sustava civilne zaštite djelovale sinergijski u cilju što bržeg i efikasnijeg odgovora na krizne situacije iznimno je važna dobra komunikacija, priprema i suradnja s Ravnateljstvom civilne zaštite.



Matija Kikelj iskazao je zadovoljstvo aktivnostima društava Hrvatskog Crvenog križa kada su u pitanju programi i projekti financirani sredstvima Europske unije, te je rekao kako Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i nadalje stoji na raspolaganju svim društvima i u daljnjim provedbama programa i projekata.



Tomislav Cvitković poželio je ravnateljima dobrodošlicu u Novi Vinodolski te iskazao veliko zadovoljstvo da je Novi Vinodolski po treći puta domaćin godišnjem sastanku ravnatelja društava Hrvatskog Crvenog križa.



Robert Markt u svom obraćanju rekao je kako biti crvenokrižaš znači posao od 365 dana u godini, te je izrazio zadovoljstvo dolaskom ravnatelja u velikom broju, kao i gostiju, za koje je naglasio kako su vrijedni partneri koji pružaju punu potporu u provođenju aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa. Ravnateljima je prenio pozdrave predsjednika Hrvatskog Crvenog križa, primarijusa Josipa Jelića, koji nažalost ovom prilikom nije mogao prisustvovati sastanku. Zaključno, prenio je pozdrave predsjednika Turskog Crvenog polumjeseca, koji je zahvalio svim pojedincima koji su pomogli u smanjenju štetnih posljedica razornog potresa koji je pogodio Tursku.



Dragan Jelić je posebno naglasio kako su dionici sustava Hrvatskog Crvenog križa primjer dobre prakse u provedbi europskih projekata i u suradnji sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.



Sudionici sastanka raspravljali su o različitim, ali aktualnim temama. U prvom dijelu sastanka raspravljano je o temi kako upravljati krizom, koja se posebice odnosi na ulogu Hrvatskog Crvenog križa unutar sustava civilne zaštite, s naglaskom na postupke i naučene lekcije vezano uz humanitarnu krizu prouzročenu oružanim sukobima u Ukrajini kao i o uspostavljanju standardnih zaliha humanitarne pomoći za korisnike i materijalnih sredstava za djelovanje operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa u kriznoj situaciji.



U drugom dijelu sastanka prezentirane su teme koje se odnose na aktualnosti u radu Službe traženja, u cilju ujednačavanja standarda i načina postupanja unutar sustava i izazovi današnjice vezano za sve širu upotrebu umjetne inteligencije. Najavljeno je održavanje državne razine 24. natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 13. svibnja 2023. u Zagrebu kao i obilježavanje važnih obljetnica Hrvatskog Crvenog križa u 2023. godini - 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa, te 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.