Odgoj za humanost od malih nogu

09.02.2018.
Hrvatski Crveni križ, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizirao je prvi u nizu seminara s ciljem stručnog usavršavanja odgojitelja. Seminar na temu Odgoj za humanost od malih nogu održan je u Dječjem vrtiću Trnsko.
Na seminaru je sudjelovalo 38 odgojitelja, odgojitelja mentora, savjetnika i stručnih suradnika s područja Zagrebačke županije.

Andreja Silić,  viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje održala je uvodni dio seminara, nakon čega su uslijedila predavanja stručnjaka za pojedine teme.

Predavanja su održali Josip Vuletić i Ivana Zadražil Vorberger iz Hrvatskog Crvenog križa,  stručna suradnica na priručniku Donna Vrbanac, odgojiteljica mentorica Ljerka Pukec koja je predstavila svoje igrokaze predstavljene u priručniku i govorila o Dječjem vrtiću Milana Sachsa kao primjeru dobre prakse.Hrvatski Crveni križ kao nositelj humanitarnog odgoja učenika u školama, pripremio je priručnik Odgoj za humanost od malih nogu u namjeri da humanitarni odgoj, koji se provodi u okviru kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja, prilagodi za predškolsko obrazovanje.

Program Odgoj za humanost od malih nogu omogućava djeci rane i predškolske dobi stjecanje odgoja za humaniji, zdraviji i sigurniji život.

Program se sastoji od četiri dijela: Humane vrednote, Prevencija trgovanja ljudima, Zaštita zdravlja i Priprema za izvanredne situacije.

U odabranim  dječjim vrtićima: Dječjem vrtiću Tići (Vrsar), Dječjem vrtiću 101 dalmatinac (Poreč), Dječjem vrtiću Sisak Stari (Sisak), Dječjem vrtiću Sisak Novi (Sisak), Dječjem vrtiću Osijek (Osijek), Dječjem vrtiću Milana Sachsa (Zagreb), Dječjem vrtiću Sunce (Zagreb), Dječjem vrtiću Maksimir (Zagreb), Dječjem vrtiću FRFI (Zagreb) i Dječjem vrtiću Dubrovnik  (Dubrovnik) provedeno je pokusno testiranje predloženog priručnika.

U pokusnom testiranju sudjelovalo je ukupno 2127 djece. Djeca, odgajatelji i stručni suradnici pokazali su veliki interes za program, a rezultati procjene korišteni su za daljnje poboljšanje i razvijanje programa i izradu priručnika za odgajatelje.

Hrvatski Crveni križ dobio je pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje i odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za korištenje priručnika u odgojno-obrazovnim ustanovama za djecu rane i predškolske dobi, ali i za stručno usavršavanje odgojitelja za provođenje programa Odgoj za humanost od malih nogu.

Priručnik je prvenstveno namijenjen odgajateljima odgojno-obrazovnih institucija za djecu rane i predškolske dobi, ali ga mogu koristiti u cijelosti ili pojedine dijelove i drugi naši suradnici, posebno voditelji klubova mladih Hrvatskog Crvenog križa (MHCK) organiziranih u Gradskim društvima Hrvatskog Crvenog križa. 


Volonteri u klubovima mladih, nakon završene edukacije programa Odgoj za humanost od malih nogu, imat će mogućnost provoditi program u klubovima i na taj način obuhvatiti djecu koja su izvan odgojno-obrazovnog sustava te inače nisu u prilici sudjelovati u aktivnostima dostupnima djeci obuhvaćenim sustavom.

Također, u suradnji i uz pristanak odgojno obrazovnih institucija za djecu rane i predškolske dobi volonteri će program provoditi i u vrtićima te time doprinijeti naporima institucija  u odgoju i obrazovanju djece za humaniji, zdraviji i sigurniji život pružajući im podršku u njihovom radu.

Priručnik će biti dostupan svim društvima Hrvatskog Crvenog križa kao i drugim relevantnim organizacijama i institucijama koje će nakon edukacije biti u mogućnosti provoditi program.

Namjera je Hrvatskog Crvenog križa da program Odgoj za humanost od malih nogu u budućnosti postane jedna od tradicionalnih volonterskih aktivnosti društava Crvenog križa u cijeloj Hrvatskoj.
Ovim priručnikom, Hrvatski Crveni križ pruža pomoć u obrazovanju djece u socio-emocionalnom i spoznajnom području.

Implementacijom predloženih vježbi doći će do sustavnog razvijanja kompetencija djece od najranije dobi. Poučavanje djece vrlo je složen i odgovoran posao, a ovaj priručnik služit će kao koristan i inspirativan „alat“ za razvoj i osmišljavanje drugih radionica i vježbi iz navedenih područja.

Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svim suradnicima na priručniku Odgoj za humanost od malih nogu, što su uložili trud i vrijeme u provođenje predloženih radionica, te nam podnesenim izvještajima omogućili da ih unaprijedimo i prilagodimo.

Također, zahvaljujemo roditeljima na pristanku da djeca sudjeluju u fazi testiranja priručnika i odobrenju za korištenju fotografija djece u priručniku.