Odgoj za dobrotu: Studenti Učiteljskog fakulteta mjesecima volontirali u Sisačko-moslavačkoj županiji

13.07.2021.
Hrvatski Crveni križ ostvaruje višegodišnju suradnju sa Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, prvenstveno u vidu realizacije kolegija „Odgoj za dobrotu“ i  volontiranjem studenata u programima Hrvatskog Crvenog križa.

Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, a u želji da svojim profesionalnim znanjima i ljudskom blizinom pomognu djeci, Učiteljski fakultet je pokrenuo projekt „Humanitarkov mobilni vrtić“. Projekt se realizirao kroz suradnju s Hrvatskim Crvenim križem u obliku organizacije volontiranja u razmještajnim centrima.   



U prvoj fazi projekta koja se odvijala od veljače do lipnja 2021. godine na području Sisačko-moslavačke županije, aktivno su sudjelovale profesorice Jelena Vignjević, Vladimira Velički i Božica Vuić, te 27 volontera - studentica, odgojitelja i učitelja koji su kroz igru, pričanje priči, pjesmu i vođene edukativne aktivnosti, obogatili dječju svakodnevicu i olakšali im nošenje s novonastalom situacijom u razmještajnim centrima na Banovini. Na taj je način i ovaj projekt dodatno obogatio niz volonterskih aktivnosti i aktivnosti psihosocijalne podrške koje u kontinuitetu, od početka krize u Sisačko-moslavačkoj županiji, provode djelatnici i volonteri Hrvatskoga Crvenog križa.

U sklopu projekta provedena je i aktivnost "Za tebe od mene",  kroz koju su djeca iz 45 dječjih vrtića i 13 osnovnih škola diljem zemlje izrađivala literarne i likovne radove za djecu na području Banovine. Djeca su izradila više od četiristo literarnih, likovnih i medijskih radova koji su uručeni djeci iz sisačkih i petrinjskih vrtića.



Daniela Rak, volonterka uključena u provedbu aktivnosti ističe: „Ta djeca nestrpljivo čekaju subotu kada ćemo mi doći. Veselih lica i znatiželjnih pogleda istražuju po prostoru što smo za njih pripremili. Možete odmah primijetiti koliko im nedostaje igre, razigranosti, bezbrižnosti, smijeha, podrške i pohvale. Za kraj nam daruju zagrljaj, osmijeh i pitanje: „Hoćete li opet doći i kad?" te potvrđuju da naš odlazak tamo njima puno znači. Donosi im priliku da malo pobjegnu od roditeljskih briga i iz svoje male sobe“.

Ovaj hvalevrijedan projekt zamišljen je kao direktna pomoć najranjivijima - djeci pogođenoj prirodnom katastrofom, ali i kao pomoć njihovim roditeljima, lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. Projekt će se nastaviti provoditi ovisno o potrebama djece na području Sisačko-moslavačke županije.