Odazovite se redovitim akcijama darivanja krvi!

30.04.2020.
Poštovani darivatelji krvi,

svjesni težine situacije u kojoj smo se svi našli želimo vam ovim putem zahvaliti za sve do sada učinjeno i još jednom naznačiti važnost daljnjeg kontinuiranog darivanja krvi za sve osobe čije bi zdravlje zbog nedostatka krvi i krvnih pripravaka moglo biti ugroženo.

Na žalost, nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog koronavirusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provode se i dalje na način da se poštuju najviši higijenski standardi, siguran razmak između darivatelja krvi te uz minimalan broj osoba u jednom prostoru.
 
Preporuke o izbjegavanju okupljanja i dalje su na snazi, ali ne odnose se na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.

Molimo Vas da se odazovete pozivima na već dogovorene i organizirane redovite akcije davanja krvi, jer svaka darovana doza krvi može spasiti i do tri života.