Od Novog Vindolskog do Baške - 25 godina Službe spašavanja života na vodi

03.10.2021.
U protekla tri dana u Baškoj na Krku obilježena je 25. obljetnica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa. Više od stotinu spasilaca iz svih dijelova Hrvatske natjecalo se u različitim disciplinama. Kao i uvijek, spasioci su pokazali iznimna znanja i vještine, ali na koncu je ipak slavila istarska ekipa Boškarini. Naime, upravo oni proglašeni su najboljim timom 2021. godine. Najbolji muški natjecatelj bio Mateo Škalec iz Zadra, a najboljom natjecateljicom proglašena je Ema Ivetić iz Boškarina.


 
U kategoriji Individualna utrka s plutačom, slavili su Filip Dimač, Mateo Škalec i Adrian Brajković, a među ženama Ema Ivetić, Vanna Janković i Antonia Rupić. Ista ženska ekipa slavila je i u kategoriji Utrka na vodi, dok su među muškim natjecateljima prva tri mjesta osvojili Mateo Škalec, Leonardo Veleslavić i Filip Dimač.


 
Najbolji u kategoriji Timska utrka na vodi bili su spasilački klub Zadar, Henry Dunant iz Zagreba i istarski Boškarini. U kategoriji Trčanje, plivanje, trčanje pobjedu je odnio tim Zadar, zagrebačkom Henry Dunantu pripalo je drugo mjesto, a treći je bio klub Poseidon iz Rijeke.
 
Kategoriju Super life saver osvojio je Filip Dimač, drugi je bio Mateo Škalec, a treći Filip Šiljeg. Među ženama, najbolja je bila Ema Ivetić, drugo mjesto pripalo je Vanni Janković, a treće Antoniji Rupić.
 
U kategoriji Osvajanje zastavica slavili su Alen Božić, Paolo Živić i Luka Žunić, a među natjecateljicama Lora Pevec, Vanna Janković i Antonija Rupić.


 
Na svečanom obilježavanju 25. obljetnice Spasilačke službe podršku radu Hrvatskog Crvenog križa pružili su državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, pomoćnika ministra u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH kapetan vojnog broda Vlade Zoko te predstavnici općinske vlasti, društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i spasilački klub Buk iz Banja luke.


 
Spasioci Hrvatskog Crvenog križa prikazali su i zahtjevnu vježbu spašavanja života na moru sa specijaliziranih plovilima za potrage i spašavanje na moru.



Spasilačka služba Hrvatskog Crvenog križa ustrojena je 1996. godine kada postaje punopravni član Međunarodne federacije Spašavanja života na vodi, a prvi tečaj održan je godinu dana kasnije u Novom Vindolskom.