Obnavljaju se kuće: "Hvala dragom Bogu i Crvenom križu, konačno živim kao čovjek"

12.02.2019.
Radovi na obnovi kuća starijih, nemoćnih i siromašnih osoba, u punom su jeku. Usto, dostavljaju im se i štednjaci, drva za ogrjev te paketi s hranom. Sve te aktivnosti provode se zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u sklopu prošlogodišnje humanitarne akcije „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ kojom je Hrvatski Crveni križ obilježio 140 godina djelovanja na području RH.

U sklopu humanitarne akcije prikupljeno je 928 228 kuna. Taj je novac namijenjen za 140 osoba koje žive u iznimno teškim okolnostima. Često žive sami, bolesni i slabo pokretni te im je svaka pomoć dobrodošla.

„Želim se zahvaliti svima onima koji su podržali našu akciju. Kada posjetimo te ljude, vidimo koliko je velika njihova sreća sada. Lijepo je kada zajedno udružimo snage i pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Do sada je već obnovljeno 11 kuća, u 17 kuća dopremljene nove peći i drva a s ljepšim vremenom radovi će se intenzivirati“, poručio je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt prilikom posjeta Dardi u kojoj se obnavlja već treća kuća.

Radovi su upravo u tijeku na kući obitelji Stiplošak koja je starija od sto godina i unutrašnjost pokazuje urušene podove i popucane zidove. „Imali smo problem sa miševima i štakorima, nismo ih se mogli riješiti. I stalno nam je bilo hladno iako sam stavljala tepih na tepih. Ne mogu vam opisati svoju sreću što će nam Crveni križ obnoviti predsoblje i ovu glavnu sobu da konačno i mi živimo kao ljudi“, ispričala je kroz suze Ema Stiplošak koja u trošnoj kućici živi sa suprugom Vilimom.

Izvršni predsjednik HCK obišao je i kuću Eve Jožef koja sada prvi puta u životu ima kupanicu. „Hvala dragom Bogu i Crvenom križu na ovakvoj pomoći. Nikada nisam imala kupaonicu, imala sam poljski toalet u kojemu su me grizli i štakori. Ja sam se sada preporodila jer konačno imam kupaonicu“, iskreno je rekla Eva koja je samo jedna od mnogobrojnih starijih osoba koje se bore sa siromaštvom.

„Mi djelujemo na području koje itekako stradalo u ratu i još se uvijek vide posljedice. Više od 1600 ljudi s ovoga područja treba našu pomoć i mi im je redovito pružamo. Nažalost, puno starih i nemoćnih živi u potpuno nedostojanstvenim životnim uvjetima i zato je ova akcija bila dobra prilika da se pomogne barem onim najugroženijima. Sretni smo i što su nam izvođači radova izašli u susret te i sami tako pokazali svoju solidarnost s ljudima u potrebi“, istaknuo je Ivan Hodak, ravnatelj Općinskog društva Crvenog križa Darda.

Osim u sklopu ove humanitarne akcije, Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim društvima skrbi za stare i nemoćne osobe kroz svoje brojne programe poput Pomoći u kući, Pučkih kuhinja i dostave obroka te će to činiti i dalje.