Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj

01.03.2023.
Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali su na obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj koje je održano u Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom.



Uz brojne uzvanike i goste, svečanosti obilježavanja nazočio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović. „Svi vi svjesno riskirate vlastite živote za spas drugih ljudi, životinja i imovine, a razdoblje iza nas stavilo je pred vas čitav slijed iznimno ozbiljnih i teških situacija, u kojima se jedna nepredvidiva kriza nadovezivala na drugu. Zbog vašeg visokog doprinosa prosperitetu čitave države i društva, hrvatska će Vlada nastaviti, i u godinama koje dolaze, na jednak način pružati vam podršku u svakom aspektu vašeg djelovanja“, poručio je Božinović.



Nazočnima se obratio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut: „Kad se okrenete iza sebe vidjet ćete rezultate svih naših napora, vidjet ćete postavljenu i opremljenu organizaciju koja ide u korak s  modernim europskim, ali i svjetskim trendovima u segmentu  upravljanja krizama. Vidjet ćete prepoznatljivost u javnosti i  korisnost društvu.  Tu nećemo i ne smijemo stati jer i sami vidimo kakav je trend pojava katastrofa i kojih su razmjera tako da kao sustav moramo biti još opremljeniji i operativniji.“



U sklopu svečanosti uručene su godišnje nagrade u području sustava civilne zaštite, priznanja i zahvalnice, kao i pohvalnice 41 pripadniku modula za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su upućeni u Tursku nakon razornih potresa. Nagrade su, među ostalima, dobili i Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije te kuhar Ivan Vuković, volonter Crvenoga križa koji je kao kuhar bi dio modula za urbano traganje i spašavanje. Svečano su i potpisani ugovori o izravnoj dodjeli financijskih sredstava.


 
U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite, pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite izložili su svoju opremu. Hrvatski Crveni križ tako je predstavio aktivnosti Spasilačke službe i psihosocijalne podrške, a posebno su bili zainteresirani najmlađi posjetitelji.

Foto: HCK i RCZ