Obilježen Dan planeta Zemlje, 22. travnja

03.05.2023.
Dan planeta Zemlje, koji se na međunarodnoj razini svake godine obilježava 22. travnja potiče kolektivnu odgovornost za promicanjem života u skladu s prirodom i Zemljom, a kako bi se osigurala pravedna raspodjela između ekonomskih, društvenih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija čovječanstva.


Poznato je da klimatske promjene utječu na intenzitet i učestalost raznih prijetnji i povezane su s rizicima od katastrofa, stoga je važno poticati na proaktivno djelovanje, kako bi se ubrzale mjere i aktivnosti prilagodbe na klimatske promjene.

Kao najveća svjetska humanitarna organizacija, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prepoznala je svoju važnu ulogu u povećanju aktivnosti usmjerenih na razvoj i prilagodbu negativnim posljedicama klimatskih promjena. „Strategija 2030“ Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prioritizira klimatske i ekološke krize kao hitna i neodgodiva humanitarna pitanja s kojima će se čovječanstvo suočiti u sljedećih deset godina.

 

S obzirom na to da je Hrvatski Crveni križ potpisnik Povelje o klimi i okolišu za humanitarne organizacije, temu klimatskih promjena i suočavanja s negativnim posljedicama istih stavlja u fokus svoga djelovanja pa su tako i ove godine naši volonteri s najmlađima obilježili ovaj važni dan.

U tjednu od 20. do 28. travnja 2023. godine društva Crvenog križa provela su brojne edukativne radionice i eko akcije u vrtićima i školama na području cijele Republike Hrvatske. U navedenim aktivnostima ukupno je sudjelovalo više od 350 djece i preko 50 volontera koji su i ovaj put upozorili na važnost očuvanja okoliša i održivog razvoja te na zanimljiv i koristan način doprinijeli svojoj lokalnoj zajednici.