Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini

21.06.2023.
Hrvatski Crveni križ je nizom događanja tijekom lipnja i ove godine bio aktivno uključen u obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica - 20. lipnja, koji su Ujedinjeni narodi proglasili u čast svim ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog proganjanja, rata, nasilja, diskriminacije i drugih oblika kršenja ljudskih prava.

U utorak, 21. lipnja 2023. Svjetski dan izbjeglica obilježen je i u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini i to sportskim događanjima i kreativnim radionicama za korisnike.



I ove godine smo s obilježavanjem ovog dana započeli već tradicionalnim otvaranjem izložbe radova tražitelja međunarodne zaštite u Gradskoj knjižnici Dugave koji su nastali u sklopu kreativnih radionica u prihvatilištu. U sklopu provođenja psihosocijalnih aktivnosti u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini Hrvatski Crveni križ provodi i kreativne radionice koje polaznike potiču na kreativno izražavanje. Svi radovi nastali su na inicijativu tražitelja međunarodne zaštite i rezultat su njihovog samoizražavanja.



U samim prihvatilištima tijekom 21. lipnja organizirane su sportske aktivnosti za korisnike i sve zaposlene djelatnike u prihvatilištima te su se sudionici natjecali u nogometu i stolnom tenisu.



Za najmlađe korisnike organizirane su kreativne radionice te su postavljeni popularni „napuhanci“ koji su posebno oduševili najmlađe korisnike obaju prihvatilišta. Kroz sport i druženje korisnici su barem nakratko zaboravili na tešku situaciju u kojoj se trenutno nalaze tisućama kilometara od svojih domova.



U vrijeme kad je broj izbjeglica i raseljenih osoba u svakodnevnom porastu, važno je da najranjiviji među njima, obitelji, maloljetnici bez pratnje, žrtve mučenja i svi drugi kojima je potrebna posebna zaštita i pomoć, znaju da su u Hrvatskoj dobrodošli i da ovdje mogu pronaći svoje privremeno utočište i dom.

Hrvatski Crveni križ u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.