Obilježavanje Dana zaštite okoliša s najmlađima

11.06.2024.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.



Kako bismo podigli svijest o važnosti zaštite i očuvanja okoliša, posebno među najmlađima, članovi Odbora mladih Hrvatskog Crvenog križa u svojim su lokalnim zajednicama proteklih dana organizirali čitanje slikovnice "Žabac i izgubljeni dom".

Slikovnica "Žabac i izgubljeni dom" autorice teksta Ljerke Pukec i ilustratora Svena Nemeta, problematizira temu negativnih posljedica klimatskih promjena na djeci primjeren način, usmjeravajući ih na aktivnosti koje mogu poduzeti kako bi se smanjile negativne posljedice istih. Djeci se kroz ovu počnu priču objašnjavaju i važni pojmovi kao što su: klimatske promjene, klimatske izbjeglice, otpad, recikliranje i volontiranje, a koji im pružaju uvid i bolje razumijevanje njihove važne uloge u očuvanju prirode.



Djeca su imala priliku i odigrati inovativnu mobilnu igru "Planet dobrih djela", namijenjenu djeci i mladima te zapjevati i zaplesati uz pjesmicu „Pjevaj, pleši, volontiraj“ koja je nastala kao dio programa Hrvatskog Crvenog križa „Odgoj za humanost od malih nogu“ s ciljem poticanja djece na volontiranje i očuvanje prirode.



U provedenim aktivnostima na području Grada Zagreba, Buzeta, Dugog Sela, Siska, Trogira i Darde sudjelovalo je više od 250 djece.