Obilježavamo Međunarodni dan nestalih osoba

30.08.2018.
Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih. Prilika je to da se svi prisjetimo nestalih osoba i iskažemo podršku obiteljima koje nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih najmilijih.

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom koja djeluju na području cijele Republike Hrvatske,  provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza, kao dio Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca,  te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. Zahtjeve za traženje Crvenom križu podnose članovi obitelji nestalih osoba za koje ne znaju gdje se nalaze. U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 3300 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek vezan uz  traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske. Prije 27 godina, početkom Domovinskog rata, brojne obitelji obraćale su se Hrvatskom Crvenom križu tražeći bilo kakvu vijest o svojim članovima. Krajem 1991. godine u Hrvatskom Crvenom križu bilo je pokrenuto više od 18.000 zahtjeva za traženje.  Iako je veliki broj traženja riješen, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o nestalim članovima. Otvorena su još uvijek 2.027 zahtjeva koja se odnose na razdoblje od 91. do 95. godine – 1.630 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 397 onih za koje se zna da su smrtno stradali, ali nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci. Iza svakog tog imena na popisu nestalih je jedna obitelj koja puna nade, čeka odgovor o sudbini svojega člana obitelji.

No, Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa uz spomenute slučajeve, aktivno je radila i još uvijek radi na slučajevima osoba razdvojenih zbog izbjegličke i migrantske krize. Podsjetimo, tijekom trajanja krize u Hrvatskoj, HCK je uspješno spojio gotovo 2000 obitelji čiji su se članovi razdvojili tijekom mukotrpnog puta bježeći od ratnih stradanja. I danas, Služba tražnja Hrvatskog Crvenog križa aktivno sudjeluju u rješavanjima sudbina razdvojenih izbjeglica i migranata, u suradnji s drugima nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba održat će se u Karlovcu, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge „Hrvatski Feniks“, te Zajednice udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Bit će to prilika da se obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije, pokaže da nisu same te da imaju podršku.

Na skupu će prisustvovati i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, a svim posjetiteljima na raspolaganju će biti volonteri Crvenog križa koji će im dijeliti vodu i lepeze te pružiti i bilo koju drugu vrstu potrebne pomoći.