Nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter posjetila Hrvatski Crveni križ

21.07.2021.
Hrvatski Crveni križ danas je posjetila nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt upoznao ju s brojnim aktivnostima koje se provode na području Sisačko-moslavačke županije.

Stanje ljudskih prava stradalih u potresu iznimno je važna tema za pučku pravobraniteljicu te je aktivna u njihovu praćenju, a timovi Crvenoga križa na osnovu svakodnevnog rada s ljudima imaju dobar uvid u cjelokupnu situaciju. Naglašeno je kako je važno zaštiti dostojanstvo svih ljudi, a osobito ranjivih skupina.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter pohvalila je i koordinaciju humanitarnih organizacija koje djeluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koju je uspostavio Hrvatski Crveni križ. Zahvaljujući koordinaciji uspostavljena je učinkovitija i brža struktura podjele humanitarne pomoći, ali i rješavanja drugih potreba stradalog stanovništva.

U razgovoru je izražena i zabrinutost za ljude zbog potencijalno dugotrajnijih alternativnih smještaja i poteškoća koje bi mogle proizaći iz toga. Zaključeno je kako je važno da se vodi računa o mentalnom zdravlju ljudi pa je naglašeno kako će Crveni križ nastaviti pružati psihosocijalnu podršku stradalim ljudima, posebno najranjivijima.

Pučka pravobraniteljica obišla je i Edukacijski centar Hrvatskog Crvenog križa, kao i Integracijsku kuću u sklopu koje se pomaže osobama pod međunarodnom zaštitom u njihovom bolje i bržem uklapanju u društvo.