Noć knjiga 2023: Hrvatskom Crvenom križu dodijeljena zahvalnica za podršku projektu Ukrajina u fokusu

21.04.2023.
Na svečanom otvorenju manifestacije Noć knjiga 2023.,  u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Hrvatskom Crvenom križu dodijeljena je zahvalnica za podršku projektu Ukrajina u fokusu radi distribucije više od 700 paketa školskog pribora za djecu koji sadrži je slikovnicu „Moja Hrvatska“ na ukrajinskom jeziku, a koji je podijeljen djeci koja su radi oružanog sukoba raseljena iz Ukrajine.

Također, u sklopu manifestacije Noć knjige u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić za prvašiće OŠ Lovre pl. Matačića organizirano je čitanje slikovnice „Drvo dobrih djela“, nakon čega je slijedio razgovor o volontiranju, humanosti, pomaganju i dobrotvornom radu kako bi djecu potaknuli da svakodnevno odluče činiti dobra djela.



Djeca su zainteresirano slušala priču te nakon tog aktivno sudjelovala u raspravi s Ljerkom Pukec autoricom slikovnice „Drvo dobrih djela“ i predstavnicom Hrvatskog Crvenog križa. Imali su priliku međusobno podijeliti iskustva i pohvaliti se svojim vlastitim dobrim djelima za što su bili simbolično nagrađeni pohvalnicama.

Hrvatski Crveni križ slikovnicom „Drvo dobrih djela“  želi djecu potaknuti na prepoznavanje potreba i poticanje na djelovanje unutar lokalne zajednice, razvoj empatije, solidarnosti, humanosti i prihvaćanje različitosti te destigmatizacija siromaštva i stvaranje boljeg, osjetljivijeg i humanijeg društva općenito.



Manifestacija Noć knjige je pokrenuta 2012. godine, kako bi se ukazalo na značaj literarnog stvaralaštva i dobrobiti i veselju koje čitanje knjiga donosi. Namjera manifestacije Noć knjiga je potaknuti male i velike da razviju ljubav prama knjigama i čitanju te potaknuti kulturu čitanja.