Ne zaboravite darovati krv u ljetnim mjesecima kada su povećane potrebe

27.06.2023.
Pred nama su ljetni mjeseci tijekom kojih su povećane potrebe za krvlju i krvnim pripravcima. Nesreće i bolesti događaju se uvijek, ali zalihe su tijekom ljetnih mjeseci najčešće smanjene kad se tijekom turističke sezone, nažalost, događa i više nesreća. Kako bi svi kojima su potrebni neodgodivi medicinski zahvati mogli dobiti pravovremenu pomoć, neophodno je postojanje zaliha i dnevnog priljeva doza krvi.

Ovu turističku sezonu dočekujemo s manjim količinama darovane krvi, posebno na području Ličko-senjske, Istarske i Primorsko-goranske županije na kojemu se tijekom sezone znatno povećava broj ljudi. Upravo zato predstavnici HZZO-a, Hrvatskog Crvenog križa i KBC-a Rijeka održali su sastanak na kojemu se razgovaralo o mogućnostima povećanja broja darovatelja krvi.

Područje navedenih županija velik je teritorij koji pokriva riječka transfuzija pa je zbog toga, ali i zbog odlaska mladih iz države, pandemije i starenja darovatelja krvi, teško prikupiti dovoljan broj doza krvi koji je iskazan u godišnjem planu.

Zbog svega toga na sastanku su razmatrane opcije koje bi mogle biti dobro rješenje pa je, među ostalim, predloženo otvaranje punkta za punkciju krvi u Općoj bolnici Pula te ugovaranje s HZZO-om još jednog transfuziološkoga tima u pulskoj bolnici ili pri KBC-u Rijeka kako bi se moglo češće organizirati akcije darivanja krvi, ali i provođenje nacionalne kampanje u svrhu promocije darovateljstva krvi na razini cijele države.

To su, dakle, zajednički prijedlozi rješenja situacije na području ove tri županije u cilju prikupljanja dostatnog broja doza krvi, a koji će biti upućeni na Ministarstvo zdravstva.

Podsjećamo sve građanke i građane Republike Hrvatske da društva Crvenoga križa organiziraju akcije darivanja krvi diljem Hrvatske. Neovisno jeste li na godišnjem odmoru, krv možete darovati i izvan mjesta u kojemu živite i inače darujete krv.

Samo jedna darovana doza krvi koja će vama uzeti 15 minuta, spašava tri života! Stoga ako još niste, postanite darovatelj krvi. Unaprijed vam zahvaljujemo na solidarnosti i humanosti!