Nacionalna vježba pripadnika specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima

10.10.2022.
Svjedoci smo sve ekstremnijih, klimatskih i vodnih pojava na koje možemo odgovoriti samo pripravnošću i sposobnošću djelovanja u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Takvi uvjeti ukazali su na potrebu za organiziranjem specijalističkih interventnih timova na vodi koji su u stanju brzo reagirati na situaciju i izvršiti akcije spašavanja. Stoga je unutar Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, pokrenut projekt edukacija za spašavanje života iz vode u otežanim uvjetima. Edukacija je namijenjena spasiocima s važećim uvjerenjem za spašavanje na otvorenim vodama i minimalno 2 godine iskustva rada u spasilačkoj službi.



Na šest različitih lokacija na moru, spasioci su uvježbali tehnike i procedure spašavanja osobe iz mora; evakuaciju i transport osoba iz poplavljenih objekata; spašavanje osoba iz mora pomoću plovila i specijalnog skutera Rescue Runner; spašavanje osoba u blizini nepristupačne obale te potražne akcije traganja i spašavanja na moru.

Podrški organizatorima i radu Hrvatskog Crvenog križa pružili su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić Šego te načelnik policijske postaje pomorske i aerodromske policije Pula Damir Vitasović.

Organiziranjem ove Nacionalne vježbe Hrvatski Crveni križ želi podići će razinu spremnosti i pravovremene reakcije i odgovora operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa u kriznom događaju povezanom s vodom.