Na velikoj terenskoj vježbi ASAR 2023-3 sudjelovali i timovi Hrvatskog Crvenog križa

05.06.2023.
S ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama, na području Virovitičko-podravske i Osječko–baranjske županije tijekom vikenda je održana terenska vježba ASAR 2023-3.



Na vježbi su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, kao i predstavnici društava Crvenoga križa Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Njihov je zadatak bio pružanje logističke podrške operativnim snagama te pružanje psihosocijalne podrške članovima obitelji stradalih.



Timove Crvenoga križa predvodio je dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa koji je tom prilikom istaknuo važnost sinergije i koordinacije svih službi: „Naravno da svatko ovdje zna svoj posao i treba raditi svoju dionicu posla, ali samo zajedničkom koordinacijom i usklađenim radom mogu se postići dobri rezultati.“



Vježbu je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite, a Damir Trut, ravnatelj RCZ-a naglasio je kako su vježbe toga tipa iznimno važne: „Vježbom se uigravaju svi sudionici sustava civilne zaštite, a na ovoj vježbi je sudjelovalo preko 200 sudionika iz različitih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Ovo je bila jedna široka i kompleksna vježba koja je pokazala kako je RH spremna na ovakve i veće aktivnosti te su sve sastavnice potvrdile kako su spremne, uigrane i koordinirane.“



Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite  pokreće akciju potrage i spašavanja, navodi se u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite.



Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško – slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a.