Na velikoj Međunarodnoj terenskoj vježbi sudjelovalo gotovo 500 sudionika iz Hrvatske i svijeta

23.10.2022.
U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a uz podršku mreže Susjedi pomažu prvi, na  jezeru Šoderica u blizini Koprivnice održana je velika petodnevna Međunarodna terenska vježba timova za odgovor na krizne situacije.



U vježbi je sudjelovalo gotovo 500 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Vježbi su se tako pridružili timovi Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca iz Španjolske, Turske, Albanije, Poljske, Bugarske i Slovenije.



Svi sudionici, u skladu sa svojim kompetencijama i područjima djelovanja, imali su zadatak pomagati stanovništvu stradalom u velikoj poplavi, ali i biti samodostatni u svojoj svakodnevnici u kamp naselju.



Po prvi puta u Hrvatskoj vježba se istodobno odvijala na dvije lokacije uz kontinuiranu audio i video komunikaciju u stvarnom vremenu uz pomoć kamera za tijelo. Vježba se tako odvijala u Nacionalnom logističkom centru Hrvatskog Crvenog križa u kojemu je bio smješten Krizni stožer čiji je zadatak bio upravljanje kriznom situacijom, donošenje odluke i koordinacija s ostalim žurnim službama.



Istodobno operacija se provodila na terenu, na jezeru Šoderica, gdje su timovi provodili brojne aktivnosti kao da se poplava doista i događa – evakuacija, organizacija evakuacijskog centra, podjela humanitarne pomoći, psihosocijalna podrška, Služba traženja, prva pomoć i logistička podrška.



Poseban naglasak stavljen je na timove za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima koji su imali zadatak spasiti stanovnike koji su ostali zarobljeni na otoku i odsječeni od ostatka svijeta. Akcije spašavanja provođene su uz pomoć čamaca i specijaliziranih plovila Rescue Runner.



Vježbu su pratili i čelnici Crvenih križeva i Crvenih polumjeseca iz gostujućih zemalja, kao i vodstvo Međunarodne federacije Crvenoga križa i Međunarodnog odbora Crvenoga križa te predstavnici državne i lokalne vlasti.



„Prvenstveno želim zahvaliti svim sudionicima, ljudima koji prvi ustaju i kreću kad se dogodi stvarna krizna situacija. Svi mi koji imamo iskustvo rada u stvarnim krizama znamo da su vježbe i priprema ključ kvalitetnog odgovora na svaku kriznu situaciju i zato je važno održavati ovakve vježbe. Uz razmjenu iskustava, ove vježbe omogućuju i ljudima da se upoznaju i povežu što kreira temelj za bolje zajedničko djelovanje kada se zaista nađemo u krizi“, poručio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.



Vježba koja je detaljno pratila tijek krizne situacije kao što bude i u stvarnim situacijama, dala je i uvid u čitav niz postupaka koji se moraju poduzeti u vrlo kratkom vremenu kako bi se operacija odgovora na krizu mogla uspješno provesti.



Zadnji dio vježbe bio je namijenjen radionicama i predavanjima na kojima su sudionici razmjenjivali svoje ideje i iskustva, ali i učili nove elemente koji im mogu pomoći na njihovu području djelovanja.



Kao i uvijek, svaka vježba završava evaluacijom u kojoj i sudionici i organizatori razmjenjuju komentare, sugestije i konstruktivne kritike kako bi unaprijedili svaku iduću vježbu, ali i učinkovitost u stvarnim kriznim situacijama.



Svi sudionici dobili su i potvrde o sudjelovanju na vježbi kao i iskrenu zahvalu za njihov doprinos održavanju ovog zahtjevnog događanja.