Na teren stigli isušivači, nastavlja se ponuda toplih obroka

07.01.2021.
  • Nakon sinoćnjih jačih potresa, Hrvatski Crveni križ odmah je pružio podršku stanovništvu zbog visoke razine uznemirenosti i straha od ponavljanja potresa. 
  • Od prvog potresa na pogođenom području Hrvatski Crveni križ podijelio je više od 300 tona hrane, više od 78 tisuća toplih obroka za stanovništvo, više od 13 tisuća toplih obroka za operativne snage, više od 211 tisuća litara vode, više od 42 tone odjeće, 719 grijalica, 60 isušivača uz svu ostalu humanitarnu pomoć.
  • Na poziv Hrvatskog Crvenog križa, u pomoć stradalim građanima uključila se Nacionalna udruga ugostitelja koja od prvog dana kuha, a Hrvatski Crveni križ osigurava namirnice i dostavlja hranu stanovništvu koje ne može doći po nju
  • Na račun Apela za pomoć stradalima i putem donatorskog telefona ukupno je prikupljeno 40.593.064,88 kuna

Nakon sinoćnjih jačih potresa, Hrvatski Crveni križ odmah je pružio podršku stanovništvu zbog visoke razine uznemirenosti i straha od ponavljanja potresa.  Mnogi stanovnici bore se s osjećajima neizvjesnosti, straha i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške.



Od prvog potresa na pogođenom području Hrvatski Crveni križ podijelio je više od 300 tona hrane, više od 78 tisuća toplih obroka za stanovništvo, više od 13 tisuća toplih obroka za operativne snage, više od 211 tisuća litara vode, više od 42 tone odjeće, 719 grijalica uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Također, Hrvatski Crveni križ je na potresom pogođena područja dostavio 60 isušivača za sve one kojima je zbog oštećenja stambenih objekata vlaga prodrla u domove, riječ je o prvoj pošiljci, a u narednim danima sukladnom potrebama dolazit će i nove pošiljke.



Hrvatski Crveni križ aktivno surađuje s ostalim operativnim snagama na terenu. Na poziv Hrvatskog Crvenog križa, u pomoć stradalim građanima uključila se Nacionalna udruga ugostitelja koja je postavila kuhinju odmah nakon potresa i iste večeri skuhani su i podijeljeni topli obroci stradalima. Hrvatski Crveni križ osiguravao je namirnice za pripremu obroka, a kuhari Udruge ugostitelja svakodnevno su kuhali, dok su volonteri Crvenoga križa obroke dostavljali ljudima koji nisu mogli sami doći po njih.

„Odmah smo se odazvali jer smo vidjeli da je riječ o velikoj tragediji i da je ovim ljudima potrebna pomoć, odnosno topli obrok. Motiviralo nas je to da ljudi koji se ne mogu vratiti svojim domovima, ipak nešto toplo pojedu“, navodi Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
Hrvatski Crveni križ svim kuharima volonterima, kao i ostalima koji na bilo koji način pružaju pomoć, od srca zahvaljuje na angažmanu i predanosti.



Status donacija
Na dan 6.1.2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je 64.669 donacija  u ukupnom iznosu od  40.063.039,88 kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 84.804 poziva, u vrijednosti od 530.025,00  kuna ( uključujući PDV i naknadu tele operatera).




Pomoć na terenu
Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.
Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima.
Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.