Na Nacionalnom natjecanju ekipa prve pomoći HCK, slavili Zagrepčani

24.09.2017.
Ovoga vikenda u Umagu je održano Nacionalno natjecanje ekipa prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa. Natjecalo se deset ekipa iz gradskih društava Crvenog križa Buje, Donja Stubica, Koprivnica, Osijek, Sisak, Solin, Split, Vinkovci, Zadar i Zagreb. I iako su sve ekipe pokazale zavidno znanje iz prve pomoći, najbolji su ipak bili Zagrepčani koji su osvojili prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je domaćinima Gradskom društvu Crvenoga križa Buje, a na trećem mjestu ove godine našla se ekipa iz Vinkovaca.

Izvan konkurencije natjecala se ekipa Crvenog križa Cerknica iz Slovenije, a svoj rad i opremu predstavili su i gosti iz Talijanskog Crvenog križa iz Trsta.

Ekipe su se natjecale na sedam radnih pozicija s realističnim prikazom ozljeda unesrećenih osoba. Natjecatelji su tako morali pokazati svoje znanje prve pomoći u situacijama nesreća na moru, terorističkog napada, prometne nesreće te kod različitih naglo nastupajućih stanja i bolesti. Osim volontera Crvenoga križa, u prikazu situacija nesreća sudjelovali su i policijski službenici, vatrogasci te djelatnici Lučke uprave.

Natjecanje se odvijalo na pozicijama postavljenima u širem centru grada pa su atraktivne vježbe privukle veliku pozornost građana Umaga, ali i stranih turista. Upravo to i je cilj ovakvih natjecanja - promoviranje važnosti poznavanja pravilnih postupaka prve pomoći čime se pridonosi sigurnosti i osnaživanju pojedinaca, ali i zajednice.

Pobjednička ekipa predstavljat će Nacionalno društvo na Europskom natjecanju prve pomoći (First Aid Convention in Europe - FACE).