Na bakljadi u Solferinu sudjelovali pobjednici ovogodišnjeg Državnog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa

26.06.2023.
Tisuće volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa svih strana svijeta okupile su se protekloga vikenda u Solferinu gdje je rođena povijest Međunarodnog pokreta Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca. Hodanje s bakljom u ruci od Solferina do Castiglione delle Stiviere  tradicionalan je i emotivan način prisjećanja na osnivanje najveće humanitarne organizacije na svijetu.



Tijekom bakljade prolazi se istom rutom kojom su prošli volonteri koji su prevozili ranjene tijekom bitke 1859. godine kada je Henry Dunant  stvarao ideju Crvenog križa.  Sam događaj je trenutak radosti, inspiracije, zbližavanja i dijeljenja koja simbolizira humanost i pomoć drugima.

Pobjednička ekipa s ovogodišnjeg Državnog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb za pokazano znanje i vještine za nagradu su dobili priliku biti dio ovog vala humanosti  s volonterima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz cijelog svijeta te doživjeti ovaj neopisiv čarobni događaj i hodati rame uz rame za ostalim humanitarcima ovoga svijeta.



„Odlazak u Solferino nezaboravno je iskustvo. Dobili smo priliku upoznati volontere Crvenog križa iz cijeloga svijeta, razmijeniti iskustva i odati počast onima koji su postavili temelje Pokreta. Neopisiv je osjećaj bio sudjelovati u Bakljadi i vidjeti okupljanje tolikog broja ljudi s istim ciljem - promicanjem humanosti i jedinstva", istaknuli su mladi iz V. Gimanzije, GDCK Zagreb koja je pobijedila na 24. državnom Natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa.