Moneta Barukčić i interventni tim GDCK Gospić dobitnici volonterskih priznanja

19.04.2018.

Hrvatski Crveni križ dodijelio je godišnja priznanja u kategorijama „Volonter/ka godine“ i „Volonterski tim godine“.
 
Sukladno Pravilniku o volontiranju u Hrvatskom Crvenom križu Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa donio je odluku o dodjeli priznanja „Volonter godine“ i „Volonterski tim godine“ temeljem prijedloga Povjerenstva za razvoj volonterstva Hrvatskog Crvenog križa.
 
U kategoriji „Volonter/ka godine“ priznanje je dobila Moneta Barukčić iz Općinskog društva Crvenog križa Darda. Moneta Barukčić je volonterka koja je ostvarila ukupno 445 volonterska sata u 2017.
 
Ističe se kontinuitetom kojim je prisutna u Crvenom križu već šest godina, ali i sudjelovanjem u velikom broju različitih vrsta aktivnosti s naglaskom na volontiranju u Dnevnom boravku za starije.

 

Barukčić prvotno doprinosi povećanju kvalitete života starijih osoba provodeći aktivnosti s njima, ali sudjeluje u nizu drugih aktivnosti kao što su administrativni poslovi koji često nisu toliko atraktivni volonterima koliko je direktan rad s korisnicima.
 
U kategoriji „Volonterski tim godine“ priznanje je dobio Interventni tim za djelovanje u katastrofama Gradskog društvo Crvenog križa Gospić.
 
Iako je specijaliziran za djelovanje u izvanrednim situacijama, volonterski tim provodi široki opseg aktivnosti.
 
Broji ukupno 25 članova i zajedno su ostvarili 1992 volonterska sata. Tijekom 2017. sudjelovali su u svojima redovitim aktivnostima, ali i u svim izvanrednim situacijama koje su se događale na području grada Gospića. Aktivni su, među ostalim, bili za vrijeme požara na Velebitu, u obrani od poplava, ali i sanaciji poplavljenih područja u i oko grada Gospića. Izuzetnu brigu i skrb Interventni tim za djelovanje u katastrofama GDCK Gospić pokazao je za osobe zahvaćene vremenskim nepogodama tijekom zimskih mjeseci do čijih kućanstava su članovi tima neumorno i u svim uvjetima dostavljali pomoć. Također, važno je istaknuti da su stalna podrška GDCK Gospić u provedbi humanitarno-socijalnih aktivnosti kao što su podjela paketa hrane, priprema drva za zimu, uređenje okućnica korisnika i slično ovisno o specifičnim potrebama osoba. Devet članova tima su redoviti dobrovoljni davatelji krvi. Svojim radom i prisutnošću u odgovoru na sve izvanredne situacije Interventni tim doprinosi prepoznatljivosti Crvenog križa.
 
Priznanja će biti uručena na Smotri Hrvatskog Crvenog križa 5. svibnja 2017. u Zagrebu, a svim ostalim kandidatima natječaja dodijelit će se prigodne zahvalnice.