"Mojih 5 minuta mira" za stanovnike kontejnerskog naselja u Glini

14.05.2021.
U Glini se danas povodom Tjedna Crvenog križa u kontejnerskom naselju „Mali dom“ održala radionica izrade vertikalnih vrtova i sadnje bilja, kojoj su se volonterima i djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa uz veliki interes pridružile starije osobe.
 
Da bi ih se potaknulo na razgovor i olakšalo stresne dane koje provode izvan svojih domova, građanima su se u Glini dijelile šalice s porukom „Mojih 5 minuta mira“ uz kavu, čaj i novine za psihosocijalnu podršku. Cilj je potaknuti starije osobe na međusobnu podršku i razgovor s bližnjima, u ovom slučaju susjedima u kontejnerskom naselju.


 
 „Osobe starije životne dobi osim zdravstvenih suočavaju se i s drugim problemima, jedan od njih je i usamljenost. Crveni križ posebno je u pandemijskoj godini angažiran da se starije osobe, ali i druge dobne skupine ne osjećaju isključeno i da dobiju potrebnu podršku.“, izjavio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.


 
U Osijeku je prošli vikend organiziran simulirani dnevni boravak, gdje su građani mogli sjesti i razgovarati s osobama iz javnog života te popiti kavu ili čaj. Kampanju „Mojih 5 minuta mira“, koja je pokrenuta u svrhu dizanja svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje, na društvenim su mrežama također podržale poznate osobe i influenceri. Među njima su i Luka Nižetić, Ida Prester, Nika Turković, Bojana Gregorić Vejzović, Petra Kurtela uz heštegove #paznjajevazna #mentalhealthmatters i #mojih5minutamira.


 
„Aktivnosti koje smo proveli u Osijeku i Glini pokazale su da je potrebno učestalo raditi na psihosocijalnom zdravlju i osvješćivati građane da se mogu osloniti na svoje prijatelje. Upravo je zato naša ključna poruka bila ako smo fizički udaljeni, ne znači da smo i socijalno distancirani. Važnost te poruke prepoznali su i poznate osobe na društvenim mrežama, koje su na taj način poruku poslale i mlađim generacijama.“, naglasila je Marija Juzbašić, voditeljica Odjela za psihosocijalnu podršku i zaštitu ranjivih skupina Hrvatskog Crvenog križa
 
Novine za psihosocijalnu podršku koje su dobili građani imaju različiti sadržaj poput mozgalica, bojanki za odrasle i korisnih tekstova o tome kako se nositi s gubitkom, što može smanjiti osjećaj usamljenosti i pomoći u teškim situacijama.


 
Protekla godina koju je obilježila pandemija bila je iznimno teška i stresna za sve nas. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima. Djelatnici i volonteri HCK-a nastavit će obilaziti građane i pružati im podršku, a svi oni koji trebaju pomoć također mogu nazvati Hrvatski Crveni križ na njihov besplatni telefon.