Mještanima na poplavljenim područjima Crveni križ pruža podršku i u fazi oporavka

24.05.2023.
Nakon pada vodostaja rijeka i povlačenja vode, na poplavljenom području polako započinje faza oporavka. Na sisačkom području timovi Crvenoga križa i dalje pružaju pomoć mještanima koji su danima bili odsječeni vodom. Dijeli im se voda, a tijekom obilaska provjeravaju se njihove potrebe i za nadolazeće dane.

Osim na području Sisačko-moslavačke županije, timovi Crvenoga križa, prema potrebi, djeluju i na području ostalih županija koje su se proteklih dana borile s poplavama - Karlovačka, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Međimurska županija.



Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim društvima na poplavljena područja poslao je 213 isušivača koji se mogu početi upotrebljavati kada se voda povuče iz prostora. Uz isušivače, Crveni križ mještanima dijeli i dezinfekcijska sredstva kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti te kako bi se normalizacija života ubrzala.

Budući da na pojedinim područjima još uvijek postoji i potreba za pitkom vodom, pristigla je donacija vode od Coca Cole Hrvatska -  21.168 litara i Atlantic Grupe - 21.942 litre. Dosad je Hrvatski Crveni križ na teren poslao 59.948 litara pitke vode, uz značajnu podršku Ravnateljstva robnih zaliha tijekom prvih dana poplava.



Uz vodu, mještanima se dijelila i hrana i higijena pa je tako ukupno podijeljeno 252 kilograma hrane, kao i 250 kilograma higijene.

Na terenu je za vrijeme trajanja poplava djelovalo 115 djelatnika i devet volontera Crvenoga križa. Među njima, posebno su aktivni bili pripadnici specijalističkog interventnog tima (SIT) za spašavanje na vodi u otežanim uvjetima koji su pružali podršku ugroženom stanovništvu na području Zadarske županije (Grab, Đekić Glavica i Podkokir) i Sisačko-moslavačke županije (Slabinja u Hrvatskoj Dubici, Kuljani i Unčani u Dvoru, Stari Brod, Žažini (općina Lekenik) i naselju Vurot (grad Sisak).

U akciji pomaganja sudjelovao je 20 pripadnika SIT-a koji su imali 228 intervencija - distribucija vode, hrane, lijekova, suhih drva, podizanje namještaja na više katove kuća, kao i psihosocijalna podrška stanovništvu. U intervencijama su korištena četiri plovila i jedan Rescue Runner Hrvatskog Crvenog križa.



Društva Crvenoga križa i u fazi oporavka nastavit će pružati potrebnu podršku stanovništvu pogođenom poplavama.