Međunarodni dan starijih osoba pod sloganom Putovanje prema dobnoj jednakosti

30.09.2019.
Prema Rezoluciji 45/106 Glavne skupštine Ujedinjenih naroda od 14. prosinca 1990. godine, 1. listopad proglašen je za Međunarodni dan starijih osoba kako bi se na globalnoj razini promicala podrška osobama starije dobi.
 
Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana starijih osoba je „Putovanje prema dobnoj jednakosti“ (eng. "The Journey to Age Equality"). Na taj način želi se potaknuti zemlje diljem svijeta na razvoj strateških programa kojima će se unaprijediti zdravo starenje i kvaliteta života osoba starije dobi. Funkcionalno sposobna i zdrava osoba starije dobi može biti vrlo koristan član zajednice za prijenos znanja, vještina i radnog iskustva na mlađu dob.
 
Udio osoba starije dobi u svijetu sve je veći pa postaje globalni trend zbog kojeg se mijenjaju društveni i ekonomski odnosi. Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije u cijelom svijetu živi nešto više od jedne milijarde osoba u dobi iznad 60 godina. Daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi (iznad 65 godina) na dvije milijarde u 2050. godini. Prema službenim podacima iz 2018. godine u Republici Hrvatskoj svaka peta osoba starija je od 65 godina, dok je prosječna dob stanovnika 42 godine, što nas svrstava među najstarije nacije u Europi.
 
Starenje populacije u 21. stoljeću postaje javnozdravstveni prioritet jer je osobama starije dobi potrebno omogućiti dugi životni vijek u dobrom zdravlju. Nameću se pitanja novih modela zdravstvene zaštite i skrbi, a ulaganje u zdravo starenje postaje neizbježno i zbog održivosti mirovinskog sustava.
 
Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca osnovala je početkom 2019. godine savjetodavnu radnu skupinu pod nazivom „Zdravo starenje“ (eng. Healthy Ageing Advisory Working Group), čiji član je i Hrvatski Crveni križ, s ciljem osnaživanja postojećih i razvoja novih programa za osobe starije dobi u radu nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.