Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja

12.05.2023.
Međunarodni dan sestrinstva ili Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara obilježava se diljem svijeta 12. svibnja na datum rođenja Florence Nightingale, medicinske sestre koja se istaknula svojim radom i brigom za ranjenike u Krimskom ratu. Potaknuta svojim iskustvima iz rata, ali i sviješću o važnosti pružanja pomoći ranjenicima te nužnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika, osnovala je sestrinsku školu u bolnici St. Thomas u Londonu i time utemeljila moderno sestrinstvo.

U Hrvatskoj je 1921. godine otvorena prva škola za medicinske sestre pomoćnice u Zagrebu, u Mlinarskoj i od tada počinje organizirana, sustavna izobrazba medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Ovaj dan svake godine ima svoju temu pa je tako ovogodišnja tema „Naše medicinske sestre. Naša budućnost“. Diljem Hrvatske i svijeta obilježava se prigodnim događanjima.

Medicinske sestre i tehničari su bitan dio našeg zdravstvenog sustava, pružaju vitalnu skrb i podršku pacijentima i njihovim obiteljima. Njihova predanost, suosjećanje i stručnost svaki dan stvarno mijenjaju živote ljudi te im zahvaljujemo na neumornom trudu, ljubaznosti, empatiji i profesionalnosti.