Međunarodni dan nestalih osoba: Vrijeme ne liječi rane obitelji nestalih, jedino informacija o sudbini njihovih najmilijih može pružiti mir

28.08.2023.
Na Međunarodni dan nestalih osoba koji se obilježava se 30. kolovoza svake godine, prisjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima. Posebno je važno podići svijest javnosti o osobama čija sudbina nije poznata te naglasiti potrebu za podrškom njihovim obiteljima koje se, katkad i desetljećima, suočavaju s neizvjesnošću i bolom traganja za svojim članovima obitelji.

U Republici Hrvatskoj, 30. kolovoza obilježava se i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. Ovom prigodom, s poštovanjem se prisjećamo nestalih osoba te pružamo podršku članovima njihovih obitelji koje već više od tri desetljeća nose teško breme neizvjesnosti o sudbini svojih najmilijih. Iako su mnoga traženja riješena tijekom godina, mnoge obitelji i dalje ne znaju gdje se nalaze njihovi najmiliji. U Hrvatskom Crvenom križu još uvijek je 1.925 otvorenih zahtjeva koji se odnose na razdoblje Domovinskog rata – 1.564 zahtjeva za osobe za koje obitelji nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini i 361 osoba za koje je poznato da su smrtno stradale, ali nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Ujedinjen u svom humanitarnom djelovanju, Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svakodnevno radi na traženjima nestalih osoba i pruža podršku obiteljima nestalih osoba u njihovoj potrazi za njihovim najmilijima. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa, sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju širom Republike Hrvatske, aktivno djeluje na traženju osoba nestalih ili razdvojenih od svojih obitelji uslijed oružanih sukoba (kao što su osobe nestale u Domovinskom ratu, oružanim sukobima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu te zbog Ukrajinske krize), drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa te posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarni odgovor. Trenutno je kod Hrvatskog Crvenog križa sveukupno otvoreno više od 2.800 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

Iza svake nestale osobe je obitelj koja traga za njima i suočava se s brojnim izazovima na tom putu traganja. Neprekidno postavljanje pitanja - gdje je? - ostavlja duboke posljedice na živote obitelji nestalih osoba. Iako rane uzrokovane nestankom člana obitelji nisu vidljive, njihov utjecaj je dalekosežan. Osim boli zbog gubitka voljenih, koja raste s vremenom, suočavaju se s mnogim psiho-socijalnim, administrativnim, pravnim i ekonomskim izazovima. Nestanak člana obitelji utječe i na odnose u obitelji, unutar zajednice ali i društva u cjelini. Nestale osobe kao niti njihove obitelji nikad ne smiju biti zaboravljene.

Vrijeme ne liječi rane obitelji nestalih. Jedino informacija o sudbini njihovih najmilijih može im pružiti mir, stoga, Apeliramo na sve koji raspolažu informacijama o sudbini nestalih osoba da podijele svoje saznanje s nadležnim službama kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i konačno pružio toliko željeni odgovor njihovim obiteljima.

Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se izrazi solidarnost s obiteljima nestalih osoba i pruži podrška na njihovom teškom putu traženja istine o sudbini njihovih najmilijih. Središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih i Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu ove godine će se održati 30. kolovoza u Varaždinu. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da svojom nazočnošću tom prigodom pruže potporu obiteljima nestalih osoba.