Malo priče, ali puno rada: Djecu s poteškoćama u razvoju vozimo u školu jer želimo da budu istinski uključena u društvo

12.09.2018.
Već 21 godinu Gradsko društvo Crvenoga križa Kaštela prevozi djecu s poteškoćama u razvoju do škola na splitskom i kaštelanskom području, ali i do drugih mjesta kada je potrebno. Brinu se ponekad i za više od 90 djece, a trenutno program prijevoza broji oko 70 učenika.

„Broj takve djece, nažalost, iz godine u godinu raste tako da vjerujemo da ovaj broj kojim sada raspolažemo nije konačan. No, koliko god da ih bude, mi ćemo ih sve prevoziti“, pojašnjava, Petar Boljat, ravnatelj GDCK Kaštela.Djecu s poteškoćama u razvoju dosad se u školu vozilo pomoću četiriju vozila, a od sada će im na raspolaganju biti i novi minibus koji je u potpunosti prilagođen njihovim potrebama.

„Zahvaljujući tome, bit će olakšana organizacija prijevoza i nama i našim korisnicima. Vozilo je koštalo oko 350 tisuća kuna i sadrži najmoderniju opremu, a klima uređaj omogućit će ugodnu vožnju u svim vremenskim prilikama. Usto, za djecu će se kao i dosad brinuti pratnja, odnosno ljudi koji su za to i educirani“, napominje Boljat i dodaje kako su sredstva za minibus osigurali Grad Kaštela, donatori Cemex-Hrvatska, Zračna luka Split i Crveni križ Kaštela.

Vozilo je ovoga tjedna stavljeno u funkciju, a tom prigodom o važnosti programa za djecu s poteškoćama u razvoju progovorio je i Robert Markt, izvršni predsjednik HCK: „Dio naših društava se specijalizirao u pojedinim aktivnostima, a tako je poznato da se društvo Crvenog križa u Kaštelima, između ostalih djelatnosti, specijaliziralo za prijevoz osoba s poteškoćama u razvoju. Kao HCK želimo im dati podršku za sve što rade i poželjeti im da nastave tim putem jer riječ je o pravoj vrijednosti koja se daje svojoj sredini, a posebno roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, kojima ovakva pomoć barem malo olakšava svakodnevni život.“A život roditelja takve djece nije jednostavan. Znaju to najbolje u Crvenom križu Kaštela. „Mi smo u redovitom kontaktu s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, znamo za probleme s kojima se suočavaju i zato ne želimo biti samo oni koji prevoze njihovu djecu nego i oni koji s njima svakodnevno razgovaraju i pružaju im podršku kada je trebaju. To je razlog zašto baš za njih u vrijeme božićnih blagdana organiziramo redovito i igrokaz, kao i podjelu darova. Želimo da ta djeca i njihovi roditelji budu sastavni dio ovoga društva, dakle uvijek uključeni u naše živote i zato svi moramo voditi što kvalitetniju brigu o njima“, naglašava Boljat.

Dodaje kako im je za njihov trud i zalaganje najveća nagrada pozitivna reakcija korisnika i roditelja.