Ljetna škola životnih vještina GDCK Županja

16.08.2021.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja 1. svibnja 2020. godine započelo je s provedbom projekta „Ljetna škola životnih vještina“ financiranog od strane Europske komisije unutar programa Erasmus+. Projekt „Ljetna škola životnih vještina“ projekt je razmjene mladih sa susjednim partnerskim zemljama Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Namijenjen je mladima s manje mogućnosti u dobi od 18 do 29 godina. U projektu sudjeluju sudionici iz Gradskog društva Crvenog križa Županja, sudionici iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom ''Vuk Karadžić'' Sombor te sudionici iz Crvenog krsta/križa Brčko distrikta. Projekt završava 31. listopada 2021. godine, a projektne aktivnosti provodile su se u Odmaralištu GDCK Županja u Rogoznici u trajanju od 8. do 17. kolovoza 2021. godine. U projekt je bilo uključeno 48 sudionika, po 16 iz svake zemlje, od čega se u svakoj grupi nalazi po 2 voditelja, 2 osobe u pratnji i 12 mladih sudionika. U provedbu je bio uključen i 1 zdravstveni voditelj na razini grupe s obzirom na zdravstvene poteškoće sudionika koji su u većem broju osobe s invaliditetom.



Aktivnim sudjelovanjem u radionicama mladi su potaknuti na učenje i razvoj različitih životnih vještina koje će im uvelike pomoći u svakodnevnom životu. Komunikacija, asertivnost, samozastupanje, zdravlje, odnosi (prijateljski, obiteljski, partnerski), seksualnost osoba s invaliditetom, emocije, snalaženje u vremenu i prostoru – teme su koje su se obrađivale kroz 10 dana provedbe projektnih aktivnosti.

Ovim projektom je mladima s manje mogućnosti osigurano stjecanje vještina koje će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal u životu i da se ostvare kao punopravni članovi društva.
Mladi su kroz ovaj projekt učili iskustvom, upoznavali drugu kulturu, stekli nova prijateljstva i na taj način proširili svoju socijalnu mrežu, ali i poboljšali svoje samopouzdanje. Sudjelovanjem u projektu, sve tri organizacije su imale priliku zauzeti se za prava i mogućnosti svojih članova, a povećali su se i vidljivost i prepoznatljivost njihova rada u lokalnoj zajednici.



Ovaj projekt razmjene mladih sukladan je ciljevima i prioritetima Erasmus+ programa jer ima za cilj promicanje jednakosti i inkluzije tako što omogućava pristup sudionicima s manje mogućnosti i potiče njihovu socijalnu uključenost. Projekt se temelji na vrijednostima EU, odnosno poštivanju ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava, uključujući prava mladih s invaliditetom. Ekološka kultura postaje dio naše svakodnevnice te se postepeno nameće kao odgojno-obrazovna orijentacija i kao takva neophodna je kako za formalno tako i neformalno obrazovanje mladih. Vjerujemo kako će ovim projektom upravo važnost razvijanja različitih životnih vještina doći do široke mase mladih ljudi te zauzeti svoje zasluženo mjesto u svim vrstama obrazovanja.