Lipik: Mališani uživali u slikovnici i mobilnoj igrici

06.05.2024.
Djeca u Lipiku, u kojemu je danas započeo program obilježavanja Svjetskoga dana Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca i Tjedna Crvenoga križa u Republici Hrvatskoj, imala su prilike uživati u slikovnici „Žabac i izgubljeni dom“, ali i u računalnoj igrici „Planet dobrih djela“. Predstavljanje slikovnice i igrice za predškolsku djecu iz lipičkog vrtića Kockica organizirao je Hrvatski Crveni križ u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pakrac i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Lipik.



Mališani su u Multikulturalnom centru čuli ovu zanimljivu priču koja progovara o temi negativnih posljedica klimatskih promjena, usmjeravajući ih na aktivnosti koje mogu poduzeti kako bi se smanjile negativne posljedice.



Kroz priču su djeca učila i o volontiranju, ali i o klimatskim promjenama i ulozi svakoga pojedinca u očuvanju prirode. Tekst autorice Ljerke Pukec i ilustracije Svena Nemeta oduševila su djecu koja su vrlo angažirano sudjelovala u raspravi o otpadu, recikliranju i zaštiti okoliša.


 
Mališani su imali prilike zaigrati i igricu „Planet dobrih djela“. Igrica problematizira tri tipične situacije u koje se uključuju volonteri Hrvatskoga Crvenog križa - slaganje paketa humanitarne pomoći u zajednici pogođenoj sušom čime se djecu osvještava i o sadržaju tih paketa; punjenje vreća pijeskom i slaganja nasipa u svrhu obrane naselja od poplave te razvrstavanje otpada, što djeci omogućuje podizanje svijesti i načinima pravilnog razvrstavanja otpada i očuvanja prirode.



Igrica je oduševila lipičku djecu koja su uz nju naučila mnoge korisne stvari, a upravo to i jest svrha ove edukativne igrice.



„Planet dobrih djela“ predstavlja iskorak prema korištenju gaminga u edukativne svrhe, pružajući igračima ne samo izazovno iskustvo, već i priliku za učenje i podizanje svijesti o globalnim problemima, potičući empatiju prema onima koji su u potrebi te motivirajući igrače da razmišljaju o tome kako mogu doprinijeti zajednici.



Hrvatski Crveni križ darovao je djeci koja su sudjelovala u događanju slikovnice.