„Kutić humanosti“ Dječjeg vrtića Ciciban iz Bjelovara

24.11.2022.
U sklopu projekta „Kutić humanosti“ održan je drugi u nizu terenskih posjeta djelatnika Hrvatskog Crvenog križa, ovoga puta Dječjem vrtiću Ciciban iz Bjelovara, koji je ujedno i jedan od partnera na projektu.

Dječji vrtić Ciciban iz Bjelovara u projekt je uključio 120 djece iz pet odgojnih skupina. Djeca korištenjem raznih poticajnih materijala i provedbom aktivnosti uče o ljudskim pravima, dječjim pravima i humanim vrijednostima. Dječji vrtić Ciciban osmislio je niz impresivnih aktivnosti koje potiču razvoj humanih vrijednosti, ali i niz aktivnosti koje konkretno doprinose razvoju lokalne zajednice u kojoj žive. 



Djeca i njihovi odgojitelji su nam prezentirali dosadašnje provedene projektne aktivnosti koje imaju za cilj senzibilizirati djecu za identificiranje potreba svoje lokalne zajednice, za uključivanje u aktivnosti volontiranja i doniranja, ali i drugih načina pomaganja.

Podršku u provedbi aktivnosti pruža im i Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar, koje je djeci kroz različita predavanja nastojalo prenijeti što znači biti volonter i na koje sve načine mogu pomoći u svojoj zajednici, dok su djeca djelatnike Crvenog križa upoznala sa svojim kutićem humanosti, o kojemu vrijedno brinu i prikupljaju humanitarnu pomoć. 



Jedna u nizu aktivnosti provedenih s Gradskim društvom Crvenog križa Bjelovar jest inovativna aktivnost, koja uz socijalnu, ima i ekološku komponentu. Djeca su se pod mentorstvom odgojiteljica brinula o biljkama u vrtićkom povrtnjaku, koje su zatim ubrali i donirali Gradskom društvu Crvenog križa. Za vrijeme posjeta djeca i odgajatelji imali su priliku donaciju uručiti krajnjim korisnicima, u ovom slučaju raseljenim obiteljima iz Ukrajine. Prema riječima odgajatelja, ovakvi susreti s primateljima humanitarne pomoći, ostave najveći utisak na male i velike, te daju poticaj za daljnje osmišljavanje i provedbu aktivnosti u svojoj zajednici.

Kako bi i roditelje aktivno uključili u projektne aktivnosti te povećali njihovu razinu znanja o Crvenom križu, za iste su djelatnici Dječjeg vrtića Ciciban pripremili online kviz koji su roditelji s veseljem rješavali.

Također, smatramo važnim naglasiti kako su roditelji kontinuirano uključeni u provedbu humanitarnih aktivnosti projekta Kutić humanosti što doprinosi jačanju povezanosti cijele zajednice.

Dječji vrtić Ciciban nominirao je desetoro djece koja su sudjelovala u projektu Kutić humanosti za nagradu Mali ljudi, velika djela te su im tom prigodom u  bjelovarskom Domu kulture svečano uručena priznanja.

Uz podršku odgojitelja djeca su izradila svoju slikovnicu o dobrim djelima koja obogaćuje „Kutić humanosti“ koju možete vidjeti na ovoj poveznici ili ju otvoriti putem qrcoda ispod teksta.
 
Hrvatski Crveni križ, u partnerstvu s DV Videk iz Brdovca, DV Ciciban iz Bjelovara i DV Botinec iz Zagreba i u suradnji s društvima Hrvatskog Crvenog križa provodi projekt „Kutić humanosti“. Cilj projekta je humanitarni odgoj djece predškolske dobi i širenje humanitarnih ideja u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, kako bi ih se pripremilo za život u multikulturalnom okruženju te ih se od najranije životne dobi poticalo na aktivno i odgovorno sudjelovanje u životu lokalne zajednice i općenito u demokratskom razvoju društva.