Junior spasilac u Vodicama: Uz puno zabave djeca učila o sigurnosti na moru

11.08.2023.
Tečaj Junior spasilac održan je i u Vodicama, a za sve zainteresirane učenike bio je besplatan.



Tijekom trodnevne edukacije na gradskoj plaži polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova).


S djecom su kroz 3 dana radili licencirani instruktori spasilačke službe te liječnik uz cjelodnevni nadzor djelatnika i volontera Gradskog društva Crvenog križa Vodice.



Bio je to tjedan zabave, učenja, plivanja kroz koji su djeca upoznata s rizicima na kupalištima, načinima kako spasiti prvo sebe ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome.



Tečaj se provodi u sklopu projekta Sigurnost na vodi Hrvatskog Crvenog križa, namijenjen osposobljavanju mladih kako bismo utjecali na prevenciju nesreća vezanih uz more, a za cilj ima educirati mlade kako bi na prvom mjestu bili sposobni pomoći sebi, a zatim i drugima ako se zateknu u opasnoj situaciji.



Učenjem i usvajanjem znanja i vještina svatko se može pripremiti za nenadane situacije, pri čemu i mlađi svojim znanjem i primjenom naučenog, mogu spašavati živote.