Javna kampanja u okviru projekta Integrativna podrška djeci bez pratnje

12.04.2022.
U okviru projekta „Integrativna podrška djeci bez pratnje“ financiranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda Hrvatski Crveni križ je u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek dana 12. travnja 2022. održao aktivnost za podizanje svijesti o navedenom projektu. Za učenike srednjih škola, njihove nastavnike i opću javnost održana je projekcija dokumentarnog filma „Shadow game“ koji prikazuje problematiku i izazove s kojima se susreću djeca bez pratnje na putu do sigurnosti u zemljama Europske unije. Sudionicima i prolaznicima podijeljeni su letci s informacijama o ciljevima i aktivnostima u okviru projekta.



Projekcija se održala u kinu Urania u Osijeku, a sudjelovalo je oko 60 osoba, od toga većinom učenici srednjih škola (Ekonomska i upravna škola Osijek, Medicinska škola, III. Gimnazija Osijek i Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku). Osim toga, na projekciji je sudjelovalo i 7 djece bez pratnje te su sudionici nakon projekcije imali priliku razgovarati s djecom o njihovim iskustvima i teškoćama s kojima su se susreli na putu do Hrvatske.



Nakon projekcije 10 volontera Gradskog društva Crvenog križa Osijek te djeca bez pratnje nastavili su zajedničko druženje obilaskom glavnih znamenitosti Grada Osijeka te su im domaćini približili način života njihovih vršnjaka u Hrvatskoj. Volonteri su, isto tako, imali brojna pitanja o načinu života te običajima u zemlji podrijetla djece bez pratnje te su međusobno usporedili sličnosti i razlike u načinu života mladih u Hrvatskoj, Afganistanu i Pakistanu. Aktivnost je tako donijela mnoge benefite, kako za djecu bez pratnje, tako i za njihove vršnjake iz Hrvatske koji su mogli upoznati različite kulture i način života koji se uvelike razlikuje od njihovog.