Izvršni predsjednik sudjelovao na sjednici Glavnog odbora Međunarodne federacije

06.05.2019.
Od 29. travnja do 3. svibnja u Ženevi je održana sjednica Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na kojoj je sudjelovao izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Sjednica je po prvi puta održana u novoj zgradi Međunarodne federacije koja ove godine obilježava 100 godina od svojeg osnivanja te su prigodom svečanosti održane povodom velike obljetnice svi članovi Glavnog odbora imali priliku simboličnim sađenjem sadnice ruže sudjelovati u obilježavanju tih važnih događaja.

U sklopu održavanja sjednice Glavnog odbora Međunarodne federacije, održan je i sastanak nacionalnih društava iz područja Europe, na kojemu su predstavnici Britanskog, Danskog, Gruzijskog, Španjolskog i Hrvatskog Crvenog križa, zajedno s potpredsjednikom Međunarodne federacije za Europu koji dolazi iz Turskog Crvenog polumjeseca, donijeli odluku o održavanju sljedeće Europske konferencije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 2021. godine u Gruziji.

Izvršni predsjednik Robert Markt predsjedao je radnom grupom naziva „Shaping our Future“ koja je unutar Glavnog odbora zadužena za promišljanje o radu Međunarodne federacije u budućnosti. Tema sastanka održanog prošli tjedan bila je digitalizacija i prilagodba Međunarodne federacije i nacionalnih društava tehnološkom napretku. Na samome kraju sastanka, R. Markt iznio je zaključke koji su predloženi Glavnom odboru i u kojima je posebno istaknuto: „Moramo voditi brigu da sva nacionalna društva, i ona „mala“ i ona „velika“ dobiju jednaku šansu osigurati osnovne tehnološke uvjete za rad kako bismo mogli razmišljati o uvođenju novih tehnoloških rješenja i prilagodbi svih nas vremenu u kojem živimo“.

Na sjednici Glavnog odbora podnesena su izvješća predsjednika, potpredsjednika i glavnog tajnika Međunarodne federacije, Financijske komisije, Komisije za mlade, Komisije za nadzor i rizike, Komisije za usklađenost i medijaciju i Izborne komisije; raspravljalo se o statutarnim promjenama, novoj Strategiji 2030 Međunarodne federacije koja je u finalnoj fazi izrade, novoj komunikacijskoj strategiji te tijeku priprema za Međunarodnu konferenciju Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Vijeće izaslanika Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te Glavnu skupštinu Međunarodne federacije koji će se održati u prosincu ove godine.

U dijelu sastanka članovima Glavnog odbora Međunarodne federacije pridružili su se članovi Skupštine Međunarodnog odbora Crvenog križa kako bi zajednički raspravili i dogovorili buduću suradnju dviju organizacija.

Sudjelujući u raspravama na sjednici, izvršni predsjednik posebno je istaknuo važnost eksterne i interne komunikacije te naglasio važnost osiguravanja edukacija za mlade koje će ih pripremiti za sudjelovanje u upravljačkim tijelima, kako na razini nacionalnih društava tako i unutar Međunarodne federacije.