Izvršni predsjednik HCK sudjelovao na sjednici Glavnog odbora Međunarodne federacije

29.06.2018.
U Ženevi je od 25. do 28. lipnja održana redovna sjednica Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na kojoj je sudjelovao i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Uoči sjednice Glavnog odbora održan je i sastanak organizacijskog odbora Europske konferencije čiji je član i Hrvatski Crveni križ, uz Britanski, Danski, Gruzijski, Španjolski i Švicarski Crveni križ te potpredsjednika Međunarodne federacije za Europu koji dolazi iz Turskog Crvenog polumjeseca. Osim osvrta na Europsku konferenciju Crvenog križa i Crvenog polumjeseca održanu u svibnju u Almatyju, Kazahstan, na sastanku se raspravljalo o načinu provedbe zaključaka Europske konferencije, a direktor Regionalnog ureda za Europu Međunarodne federacije izvijestio je sudionike o novostima u provedbi projekata na području nekoliko europskih zemalja.Sjednica Glavnog odbora započela je minutom šutnje za sve volontere i djelatnike Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji su izgubili život obavljajući svoj posao. „Svakoga dana tisuće naših volontera i kolega izlažu svoje živote kako bi pomogli onima koji trebaju našu pomoć i naša je dužnost raditi na podizanju razine svijesti svih onih koji mogu doprinijeti njihovoj zaštiti,“ rekao je Francesco Rocca, predsjednik Međunarodne federacije.

Na sjednici Glavnog odbora Međunarodne federacije donesene su neke važne odluke za rad Međunarodne federacije između sjednica Glavne skupštine koja je najviše tijelo IFRC-a. Predsjednik, potpredsjednici i glavni tajnik Međunarodne federacije podnijeli su izvješća o svojemu radu u proteklom razdoblju od posljednje redovne sjednice Glavnog odbora održane u studenom 2017. godine, a raspravljalo se i o financijskom izvješću Tajništva Međunarodne federacije. Predsjedavajući Komisije za mlade, Komisije za financije i Komisije za nadzor te Vijeća za usklađenost i medijaciju i Izbornog povjerenstva podnijeli su izvješća o radu tih tijela koja su članovi Glavnog odbora jednoglasno podržali.Nakon zajedničke odluke Međunarodnog odbora Crvenog križa i Međunarodne federacije o prihvaćanju kandidature nacionalnog društva Maršalovih otoka za članstvo u Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i nakon koje je Međunarodni odbor Crvenog križa priznao nacionalno društvo Maršalovih otoka, Glavni odbor Međunarodne federacije primio je Maršalove otoke u privremeno članstvo do sjednice Glavne skupštine Međunarodne federacije koja bi trebala potvrditi tu odluku primanjem nacionalnog društva u punopravno članstvo.

Članovima Glavnog odbora obratio se i Jean Todt, predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA), koji je govorio o važnosti zajedničkog djelovanja s Međunarodnom federacijom i nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na području podizanja razine sigurnosti na cestama. „Naše aktivnosti posebno su usmjerene na školsku djecu čiji su životi ugroženi svakoga dana prilikom njihovog odlaska u školu, posebno u slučajevima kad moraju prolaziti kroz izuzetno prometna područja.“Izvršni predsjednik HCK član je Visokog panela FIA-e za sigurnost na cestama te je održao sastanak s gospodinom Todtom: „Siguran sam da zajedničkim snagama možemo doprinijeti sigurnosti na cestama preventivnim aktivnostima, te edukacijom iz prve pomoći osigurati da što veći broj ljudi u slučaju potrebe bude spreman pružiti pomoć stradalima u prometu,“ istaknuo je Robert Markt.