Izložbe, malonogometni turnir i edukacije u povodu Svjetskog dana izbjeglica

17.06.2019.
Hrvatski Crveni križ i ove godine prigodnim događanjima obilježava Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja. Želja nam je skrenuti pozornost javnosti na brojne probleme s kojima se susreću osobe koje su zbog vjerskih, političkih, rasnih i drugih razloga bile prisiljene napustiti svoje domove i zaštitu potražiti u drugim zemljama.
 
Središnje događanje u povodu Svjetskog dana izbjeglica bit će izložba „Što smo ostavili iza nas? Priče izbjeglica“ koju organiziraju Hrvatski Crveni križ u suradnji s UNHCR-om, a održat će se u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu. Izložbu će otvoriti predstavnici HCK i UNHCR-a.
 
U sklopu izložbe bit će prikazani osobni predmeti izbjeglica koji svjedoče o nekoj od veza koju su ostavili iza sebe – podsjetnici na izgubljene veze s članovima obitelji, partnerima, domovinom… Autori dolaze iz Sirije, Iraka, Irana, Pakistana, Armenije, a na izložbi će govoriti o izloženim radovima. Posjetitelji će imati prilike uživati u afričkoj hrani i zvucima tradicionalne arapske glazbe u izvedbi Aurwa Alyoussefa iz Sirije.
 
Izložba će biti otvorena 18. lipnja u 15 sati, a moći će se razgledati sve do 15. srpnja 2019.
 
Drugoga dana, 19. lipnja, od 12 do 18 sati u Sportskom centru Klinček (Kušlanova ulica 52, Zagreb) održat će se malonogometni turnir na kojemu će sudjelovati nekoliko ekipa, a između ostalog i ekipa tražitelja međunarodne zaštite.
 
Prigodna događanja održat će se i u Kutini i Osijeku.
 
U Arcus clubu u Prostoru pučkog otvorenog učilišta u Kutini, Hrvatski Crveni križ u suradnji s gradskim društvima Crvenoga križa Kutina i Slavonski Brod organizira radionicu pružanja prve pomoći uz prigodno druženje, 17. lipnja s početkom u 16 sati.
 
Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Udruga za rad s mladima Breza, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Grad Osijek i Dom za odgoj djece i mladeži Osijek u Galeriji Kazamat u osječkoj Tvrđi organiziraju izložbu likovnih radova i fotografija „Create the Change“ uz razgledavanje interaktivne karte migracija i projekciju filma o Twani, djetetu bez pratnje, 18. i 19. lipnja od 17 do 20 sati.  
 
Sve koji su to u prilici, pozivamo da nam se pridruže!