Izložba radova tražitelja međunarodne zaštite i modna revija u Gradskoj knjižnici Dugave

09.06.2022.
U Gradskoj knjižnici Dugave 7. lipnja 2022. godine svečano je otvorena izložba radova tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu pod nazivom „Putujuća platna“. Izloženi radovi nastali su tijekom protekle dvije godine u sklopu kreativne radionice koju Hrvatski Crveni križ provodi u prihvatilištu uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Izložba će trajati do 2. srpnja.



Kreativna radionica samo je jedna u nizu socijalnih aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ svakodnevno provodi u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini. Kroz radionice svakodnevno prolaze tražitelji međunarodne zaštite, a iza njih ostaju umjetnička djela kojih se ne bi posramili ni mnogi školovani umjetnici. Kroz rad u kreativnim radionicama tražitelji međunarodne zaštite pronalaze sebe, otkrivaju talente za koje nisu ni znali da posjeduju te ostvaruju komunikaciju s ljudima iz različitih kultura. Na radionicama zajedno sudjeluju i muškarci i žene, čime se razbijaju i određeni tabui koji postoje u većini zemalja iz kojih polaznici radionice dolaze.



Nakon svečanog otvorenja izložbe uslijedila je modna revija kreacija koje su zajedno izradili tražitelji međunarodne zaštite i djelatnice Hrvatskog Crvenog križa. Više od trideset kreacija izrađenih od pamuka okupljenim građanima predstavile su djelatnice Hrvatskog Crvenog križa i Médecins du Monde ispred Gradske knjižnice na oduševljenje okupljenih posjetitelja.



Nakon izložbe i modne revije građani, tražitelji međunarodne zajednice i djelatnici iz organizacija koje djeluju u prihvatilištu nastavili su ugodno druženje u prostoru knjižnice razmjenjujući dojmove, iskustva i sudbine koje su ih spojile na današnjem interkulturalnom događaju koje je ujedno i uvod u obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. lipnja.

Hrvatski Crveni križ u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Socijalne usluge i psihosocijalna podrška tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske.