Inkluzija i rad s djecom-migrantima u obrazovnom sustavu

03.07.2019.
U sklopu projekta ARCI – Aktivnosti Crvenog križa za integraciju premještenih i preseljenih osoba, održana je 2. dvodnevna edukacija za stručne djelatnike koji pružaju usluge osobama pod međunarodnom zaštitom.
 
Edukacija je organizirana na temu „Inkluzija i rad s djecom migrantima u obrazovnom sustavu“, a sudjelovalo je 22 učitelja i stručnih suradnika (psiholozi/psihologinje, pedagozi/pedagoginje) osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Kutine, Varaždina, Slatine, Velike Gorice i Osijeka koje pohađaju djeca pod međunarodnom zaštitom.


 
Cilj edukacije bio je osvrt na dotadašnji rad s djecom migrantima u školstvu, prepoznavanje i utvrđivanje prepreka i izazova u nastavi, ali i u administrativnim postupcima, podizanje razine kulturalne osjetljivosti te upoznavanje s primjerima dobre prakse rada s djecom migrantima i uključivanja u lokalnu zajednicu.
 
Isto tako, cilj je bio i međusobno upoznavanje i povezivanje te razvijanje mreže podrške među učiteljima i stručnim djelatnicima.
 
Edukacija je organizirana u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Ova aktivnost provedena je u okviru projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju preseljenih i premještenih izbjeglica (ARCI)“ koji financira Fond Europske unije za azil, migraciju i integraciju (AMIF). ARCI je dvogodišnji transnacionalni projekt čiji je nositelj Međunarodna Federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a koji se provodi u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, Njemačkim Crvenim križem te Bugarskim Crvenim križem.