I u ovoj godini nastavljena provedba projekta „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“

25.01.2022.
I u ovoj godini nastavljena je provedba aktivnosti na projektu „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“. U suradnji s društvima Crvenog križa Vojnić, Glina, Sisak, Županja, Knin i Karlovac, koji su partneri na projektu, tijekom kolovoza i rujna 2021., osnovani su volonterski klubovi za starije koji će biti mjesto susreta, druženja i razmjene ideja te planiranja volonterskih aktivnosti u kojima će volonteri starije životne dobi volontirati sa starijim korisnicima tijekom projekta.

Nakon završetka provedbe projekta volonterski klubovi za starije nastavit će sa svojim djelovanjem kako bi se povećala socijalna uključenost osoba starije životne dobi i osnažila njihova aktivna uloga u zajednici. Osnivanjem volonterskih klubova i okupljanjem starijih volontera u partnerskim društvima Crvenog križa, započela je provedba volonterskih aktivnosti i pružanje vršnjačke podrške za starije korisnike. Projektni partneri zajedno sa svojim starijim volonterima organizirali su niz volonterskih aktivnosti tijekom kojih se pružala pomoć i vršnjačka podrška korisnicima starije životne dobi.



Primjeri takvih aktivnosti su održavanje kreativnih radionica za starije korisnike u kontejnerskim naseljima u Sisku i Lječilištu u Topuskom, izrada blagdanskih poklona i individualni posjeti starijim korisnicima u Karlovcu, uređenje prostora Udruge matice umirovljenika u Županji, priprema i podjela paketa hrane i obilazak osoba starijih od 65 godina, zajedničko druženje i izlet volontera i korisnika na Krk, pružanje pomoći i podrške kod cijepljenja stanovništva protiv bolesti COVID-19 te mnoge druge aktivnosti.

Nastavljena je i provedba edukacija za starije, a održani su i prvi treninzi za članove obitelji koji brinu o svojim starijim članovima, kako bi im se pružila odgovarajuća podrška i smjernice za usklađivanje njihovih obiteljskih i poslovnih obaveza.
Do sada je tijekom provedbe projekta održano više od 30 edukacija za starije osobi i starije volontere, u projekt je uključeno više od 300 starijih osoba i više od 200 starijih volontera, održano je 11 sastanaka volonterskih klubova za starije i proveden je niz volonterskih aktivnosti i usluga za starije korisnike koji su uključeni u projekt na području djelovanja projektnih partnera.

Na mrežnoj stranici Hrvatskog Crvenog križa objavljen je i priručnik prof. dr. sc. Silvije Rusac „Volontiranje kao odgovor na izazove starenja; Priručnik za stručnjake i volontere koji rade sa starijima i sve koji žele znati više o starijima i starosti“.


 
Projekt „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“ financiran je od Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020“. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, a provodi ga u suradnji s partnerima ODCK Vojnić, GDCK Karlovac, GDCK Sisak, GDCK Glina, GDCK Knin, GDCK Županja, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

Projekt se provodi od kolovoza 2020. do srpnja 2022., s ciljem smanjenja ovisnosti i povećanja socijalne uključenosti osoba starijih od 65 godina i omogućavanja boljeg usklađivanja obiteljskih obveza članova obitelji koji skrbe o starijem ovisnom članu. 
Ukupna vrijednost projekta je 1.500,000.000 kn.