I najnovija slikovnica Hrvatskog Crvenog križa djecu uči toleranciji i humanosti

02.07.2024.
Hrvatski Crveni križ ima novu slikovnicu koja nosi naziv „Neobično putovanje“. Slikovnica koja je izdana i na ukrajinskom jeziku, predstavljena je u Šibeniku na Međunarodnom dječjem festivalu.
 
Koristeći personifikaciju, slikovnica kroz likove životinja  pokušava djeci na primjeren način približiti temu oružanih sukoba i njihovih posljedica u vidu migracija. Stavlja naglasak na razdvajanje obitelji, migracije žena i djece koji na drugom kraju svijeta traže utočište, mogućnost za sigurniji život i novi dom, daleko od rata.


 
„Neobično putovanje“ nije samo priča o ratu i neizvjesnosti, nego i o podršci, solidarnosti, ljubavi i nadi koja ih prati na njihovom neočekivanom i neobičnom putovanju. Upravo je to i temeljna misija Hrvatskog Crvenog križa da nepristrano i neprestano pomaže i daje podršku onima koji to najviše trebaju.
 
Autorica slikovnice je Ljerka Pukec, odgojiteljica mentorica, autorica brojnih igrokaza, interaktivnih slikovnica i priča za djecu koje se nalaze i u čitankama za osnovne škole. Ljerka piše i pjesme kako za djecu tako i za odrasle, a sudjeluje i u izradi lutaka. Ilustracije potpisuje Sven Nemet, zagrebački akademski slikar koji se aktivno bavi ilustracijom, dizajnom, animacijom, izradom društvenih i videoigara.


 
I ova slikovnica dio je aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ kontinuirano provodi s ciljem učenja djece toleranciji i humanosti. Putem različitih programa i edukativnih materijala kao što su slikovnice, radionice i interaktivne igre, nastoji djeci prenijeti vrijednosti empatije, solidarnosti i međusobnog poštovanja. Slikovnica „Neobično putovanje“ još je jedan alat uz pomoć kojega najmlađi razvijaju osjećaj odgovornosti i poštovanja prema drugima.
 
Slikovnice je moguće nabaviti u Hrvatskom Crvenom križu.