I dvije godine nakon potresa aktivno pomažemo na području Sisačko-moslavačke županije

28.12.2022.
Prošle su već dvije godine od razornih potresa koji su u zadnjim danima 2020. godine pogodili Sisačko-moslavačku županiju, prouzročili ogromnu štetu i trajne posljedice za ljude koji žive na najteže pogođenim područjima. Potrebe stradalih ljudi i dalje su velike i timovi Crvenoga križa kontinuirano pružaju pomoć.

Dosad je Hrvatski Crveni križ stanovništvu stradalom u potresu podijelio 1.575 tona hrane, gotovo 896 tisuća litara vode, više od 389 tona higijenskih potrepština, 216 tona odjeće, 9.827 paketa dječje hrane i opreme, 6.250 deka, 4.672 grijalice te gotovo 800 madraca i kreveta. Osim podjele humanitarne pomoći, posebno educirani timovi redovito provode aktivnosti asanacije bunara i dosad je očišćeno 1.404 bunara te je tako osigurana čista voda za korisnike.



Sama humanitarna pomoć u ovakvim situacijama nije dovoljna, stoga se pružanjem psihosocijalne podrške od prvoga dana nastoji osnažiti stradale osobe za lakše nošenje s posljedicama stresne situacije u kojoj su se našli. Pritom se posebna pažnja posvećuje ranjivim skupinama. Psihosocijalna podrška (individualna i grupna) pružena je 23.226 puta korisnicima kontejnerskih naselja i ljudima koji žive u svojim domovima na područjima gradova i sela koje obilaze mobilni timovi.



Ove godine u Petrinji i Glini uz pomoć sredstava koje je osigurala tvrtka Visa otvoreni su centri za međugeneracijsku podršku, posebno uređeni kontejneri namijenjeni starijim osobama i djeci u kojima se provode različite aktivnosti psihosocijalne podrške. Centri su izuzetno dobro prihvaćeni jer svim korisnicima donose radost. Starijim osobama omogućavaju da se osjećaju korisno kroz podučavanje i druženje s djecom, dok djeci daju priliku za učenje i prihvaćanje starijih osoba kao važnog dijela društvene zajednice.



Tijekom ljetnih mjeseci gradska društva Crvenog križa Glina, Hrvatska Kostajnica, Petrinja i Sisak organizirala su i brojna javna događanja u sklopu aktivnosti psihosocijalne podrške. Mlađoj populaciji posvećena je dodatna pažnja provedbom različitih radionica i čitanjem priča, a drugu je godinu zaredom organizirano i putujuće Ljetno kino. Ljetno kino okupilo je više od 1.500 odraslih osoba i djece na 8 projekcija animiranih i igranih filmova u spomenutim gradovima. Prije svake projekcije organizirane su kreativne i sportske radionice s djecom.



Starije članove zajednice koji su smješteni u kontejnerskim naseljima, domovima za starije osobe i Lječilištu i hotelu Topusko volonteri Crvenog križa iz Hrvatske i inozemstva uveseljavali su kroz igranje društvenih igara i kreativne radionice. Kulinarske radionice, pečenje vafla i palačinki posebno je razveselilo stanovnike kontejnerskih naselja u Petrinji.



U ovom blagdanskom periodu, Hrvatski Crveni križ i ove je godine pripremio božićne darove za najmlađe uz pomoć sredstava tvrtke Visa i Hrvatskog Crvenog križa. Poklone je dobilo 1.024 djece s petrinjskog područja, 910 djece u Sisku, 163 mališana u Glini te 65 u Hrvatskoj Kostajnici.

Tijekom godine društva Crvenog križa Glina, Petrinja, Sisak i Hrvatska Kostajnica provodila su i brojne druge aktivnosti kako bi pružila podršku i barem djelomično olakšala situaciju pogođenom stanovništvu. Hrvatski Crveni križ nastavit će i u 2023. godini s provedbom aktivnosti na području Sisačko-moslavačke županije.