I djeca mogu naučiti spašavati živote

09.01.2020.
Djeca čine značajan dio zajednice koji ima sposobnost uključivanja u spašavanje života svojih vršnjaka i članova obitelji. Uzimajući u obzir sigurnost i zaštitu djece važno ih je kvalitetno educirati i pripremiti kako bi mogli učinkovito reagirati u situacijama koje zahtijevaju pružanje prve pomoći njima samima, drugoj djeci  ili odraslima.
 
Djeca su podložnija ozljedama jer imaju manju kontrolu nad svojom okolinom. Zbog toga je od iznimne važnosti da od najranije dobi savladaju vještinu prve pomoći kako bi je s godinama usavršavali. Pružanjem znanja i prakticiranjem vještina prve pomoći pomažemo osnaživanju i otpornosti generacije, a time i društva i zajednice.
 
Društva Crvenog križa kontinuirano provode edukacije, aktivnosti i radionice usmjerene na dječji uzrast kojima se ukazuje na zaštitu zdravlja i prevenciju ozljeda. Kod najmlađih se pokušavaju osvijestiti potencijalni rizici od ozljeda u njihovom svakodnevnom okruženju i educira ih se kako pravilno pružiti prvu pomoć.

 
Djecu mlađe predškolske dobi više se usmjerena na preventivu i upoznavanje s prvom pomoći, a stariji predškolci mogu naučiti kako i kada je potrebno uputiti poziv hitnoj medicinskoj službi, što učiniti kod manjih površinskih ozljeda kože poput udaraca i ogrebotina, kako zaustaviti krvarenje iz nosa, što učiniti ako mislimo da je netko slomio ruku ili nogu.
 
Djeca školske dobi uče kako uputiti poziv hitnoj medicinskoj  službi i reakcije u slučaju nužde –  okretanje na bok osobe bez svijesti, zbrinjavanje ozljeda, postavljanje sterilnog i zavojnog materijala, imobilizaciju ozlijeđenog dijela tijela, zaustavljanje vanjskog krvarenja i krvarenja iz nosa.


 
Cilj je edukacija potaknuti djecu na odgovorno ponašanje, a raznim programima koji su usklađeni s aktualnim europskim smjernicama prve pomoći, nastojala se te se i dalje nastoji, podići razina svijesti o važnosti poznavanja osnovnih postupaka prve pomoći kako bi u slučaju potrebe pomogli sebi i svojim najbližima.
 
Učenjem i usvajanjem znanja i vještina u pružanju prve pomoći svatko se može pripremiti za nenadane situacije, pri čemu i mlađi članovi našeg društva, svojim znanjem i primjenom naučenog, mogu spašavati živote.