Hrvatski Crveni križ u Vrgorac šalje isušivače, dezinfekcijska sredstva i humanitarne pakete

15.12.2020.
Situacija na vrgoračkom području polako se smiruje, ali mještani se tek trebaju suočiti s posljedicama poplava. Hrvatski Crveni križ stoga u Vrgorac sutra dovozi 30 isušivača te 30 paketa dezinfekcije za prostor te za osobnu upotrebu.

Imajući u vidu tešku situaciju stradalog stanovništva, Hrvatski Crveni križ mještanima će podijeliti i 50 paketa hrane.



Od prvoga dana poplava na terenu je aktivno Gradsko društvo Crvenog križa Vrgorac koje pomaže stradalom stanovništvu. Proteklih dana timovi Crvenoga križa provode brojne aktivnosti - popisivanje evakuiranih stanovnika izmještenih na sigurne lokacije, obilazak ugroženog stanovništva i osiguravanje njihovih individualnih potreba poput prehrambenih, higijenskih i kućanskih potrepština i lijekova, podjela toplih obroka i vode, pomoć u gradnji nasipa, pomoć ugroženom stanovništvu pri prenošenju i osiguravanju stvari iz domaćinstava s nižih na više katove, logističko opremanje lokacije Stožera civilne zaštite grada Vrgorca na terenu, kao i izmještanje nakon ugroze prve lokacije.



Ugroženom stanovništvu dosad je podijeljeno 177 toplih obroka, 130kilograma kruha, 600 litara vode te ostale potrepštine poput lijekova i grijalica.

Crveni križ brine i za Operativne snage Civilne zaštite RH kojima je podijeljeno150 toplih obroka i 205 litara vode, a trenerski smještaj opremljen im je s krevetima, dekama, vrećama za spavanje, jastucima i posteljinom.



Osim izravne ugroženosti tijekom poplave, na umu treba imati da poplava izaziva i dugoročno pogoršanje životnog standarda na poplavljenom području.

Stoga, s prvim naznakama povlačenja vode, Hrvatski Crveni križ u cilju brže normalizacije života, priprema se za  pružanja pomoći ugroženom stanovništvu u fazi oporavka.



Naše aktivnosti bit će usmjerene na isušivanje i dezinfekciju poplavljenih stambenih prostora i distribuciju humanitarne pomoći. Ugroženom stanovništvu osigurat ćemo isušivače prostora, pakete za dezinfekciju prostora (tekućina za dezinfekciju, četke, rukavice) i humanitarne pakete hrane „Vaš dar za pravu stvar“.



U pomaganju ugroženom stanovništvu angažirano je 5 djelatnika i 20 volontera Crvenog križa te je dosad odrađeno 486 volonterskih sati.

Uz GDCK Vrgorac aktivirali su se GDCK Split, Makarska, Imotski, DCK Splitsko dalmatinske županije i Hrvatski Crveni križ.