Hrvatski Crveni križ trenutno osigurava pomoć za 14.563 raseljenih osoba iz Ukrajine

15.11.2022.
Tijekom proteklih devet mjeseci u pomaganje raseljenim osobama iz Ukrajine u Hrvatskoj uključeno je 98 društava Crvenoga križa, odnosno više od 400 volontera i 300 djelatnika. Hrvatski Crveni križ svima koji su u potrebi osigurava humanitarnu pomoć (prehrambene namirnice, higijenske potrepštine i dječje pakete), usluge Službe traženja i psihosocijalnu podršku.

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa od veljače je evidentirala 14.563 raseljenih osoba iz Ukrajine koje su se obratile za pomoć Hrvatskom Crvenom križu. Od toga je broja 51,4 posto žena, 36,1 posto djece i 12,4 posto muškaraca. U Službi traženja trenutno je aktivno tri zahtjeva za traženje osoba za koje članovi obitelji nemaju informacije gdje se nalaze, a 7 ih je dovršeno.

I dalje se prikupljaju materijalne donacije
Hrvatski Crveni križ je za osobe raseljene iz Ukrajine od donacija pravnih i fizičkih osoba prikupio 4.318.700,98 kn kuna. Ta su sredstva utrošena za nabavku prehrambenih namirnica, posteljine, odjeće, obuće i drugih artikala koji nisu obuhvaćeni standardnim paketima humanitarne pomoći.

Na skladište Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa za potrebe pomaganja osobama raseljenima iz Ukrajine zaprimljena je roba u vrijednosti 6.350.589,46 kuna, od čega je dosad podijeljeno robe u vrijednosti od gotovo četiri i pol milijuna kuna. Podsjećamo da svi oni koji mogu i žele donirati materijalnu pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, mogu je donijeti u najbliže društvo Crvenoga križa.  

Timovi Crvenoga križa raseljenim osobama iz Ukrajine dosad su pružili psihosocijalnu podršku 19.385 puta (individualno – 19.385 i grupno – 13.178) na području cijele Republike Hrvatske. Psihosocijalna podrška pruža se u prihvatnim i kolektivnim centrima kroz individualne i grupne razgovore, ali i kao dio različitih igraonica i radionica. Mobilni timovi Crvenoga križa na poziv obilaze i ljude smještene u privatnom smještaju.

Pomoć Hrvatskog Crvenog križa upućena izvan Republike Hrvatske
Hrvatski Crveni križ uputio je za potrebe pogođenih osoba u Ukrajinu i Poljsku materijalne donacije u vrijednosti od 1.245.218,17 kuna. Četiri pošiljke pomoći otišle su u Ukrajinu, a jedna je dostavljena u Poljsku. Riječ je o setovima prve pomoći, dekama, vrećama za spavanje, jaknama, dječjoj hrani, gotovim jelima (konzervirana hrana i instant proizvodi), higijenskim artiklima za osobnu higijenu, posteljini i dječjim pelenama.

Usto, Hrvatski Crveni križ je za pomoć ukrajinskom stanovništvu uplatio 10.000,00 eura Međunarodnom odboru Crvenog križa i 10.000,00 eura Međunarodnoj federaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Obje organizacije prisutne su na terenu u Ukrajini te svakodnevno pomažu stanovništvu.