Hrvatski Crveni križ sudjeluje na međunarodnom treningu za traženje nestalih osoba

22.11.2023.
Ovoga tjedna u Bugarskoj se održava Trening za trenere „Trace the Face“online alata za traženje na kojoj sudjeluju 23 nacionalna društva Crvenoga križa s tri kontinenta. „Trace the Face“ je online alat za traženje pokrenut 2013. godine od strane Europskih Nacionalnih društava Crvenog Kriza kao odgovor na sve veće potrebe obnavljanje obiteljskih veza migranata koji su se razdvojili uslijed migracija prema Europi.
 
Na „Trace the Face““ se objavljuju slike osoba koje traže svoje članove obitelj s kojima su izgubili kontakt. Mogućnost korištenja slika za traženje članova obitelji nadilazi jezične i pismene barijere koje su postajale sve veće prepreke za obnavljanje obiteljskih veza. Od svojih skromnih početaka s nekoliko stotina fotografia danas je „Trace the Face“ narastao na doista globalnu platformu s fotografijama tisuću tražitelja iz cijeloga svijeta, a djeluje na dva kontinenta te od 30. 11. 2023. se dvije trenutne platforme Trace the Face Europa i Trace the Face Južna Afrika spajaju u jedinstvenu platformu Trace The Face Global.
 
Hrvatski Crveni križ od samih početaka sudjeluje u radu „Trace the Face“ kako bi što potpunije odgovorio na potrebe osoba razdvojenih uslijed migracija. Nazočnošću na ovakvim edukacijama jačamo naše kapacitete za što bolji odgovor na potrebe osoba razdvojenih uslijed migracija kao i širenju znanja i iskustva s drugim članovima Mreže obnavljanja obiteljskih veza. Edukacija pokriva osnovna znanja potrebnih za sto bolje korištenje “Trace the Face”alata ali i ograničenja te mogućnosti daljnjeg razvoja i odgovore na izazove koji izranjaju.