Hrvatski Crveni križ sudjelovao u programu obilježavanja tužne godišnjice potresa na Banovini

29.12.2021.
I Hrvatski Crveni križ, zajedno s ostalim operativnim snagama koje su u proteklih godinu dana pomagale ljudima stradalima u potresu, obilježio je tužnu godišnjici potresa koji je 29. prosinca 2020. u 12 sati i 19 minuta pogodio Banovinu.



Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa najprije su sudjelovali na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa na kojoj su, među ostalim, upućene zahvale volonterima i djelatnicima Crvenoga križa koji svakodnevno nesebično pomažu stradalim ljudima, a potom su sudjelovali na svetoj misi koja je služena za sve ljude poginule u potresu, kao i za sve one koji su ostali bez domova.



Tijekom ranih poslijepodnevnih sati Petrinjom je prošao i mimohod i to od Pigika koji je mjesecima bio središnji operativni centar, do Trga hrvatskih branitelja na kojemu je otkrivena spomen ploča za poginule u potresu u Petrinji. Predstavnici svih operativnih snaga kod spomen ploče zapalili su svijeće za sve one koji su u potresu izgubili živote.



Nakon paljenja svijeća vatrogasci su održali zajedničko druženje na kojem su, u ime Grada Petrinje i Vatrogasne zajednice, pojedincima i postrojbama iz gotovo cijele Hrvatske, uručene zahvalnice. Zahvalnica je uručena i Hrvatskom Crvenom križu te voditeljici HCK Službe za djelovanje u kriznim situacijama Mateji Brižić.  



Volonteri i djelatnici Crvenoga križa nastavit će i dalje pomagati stanovnicima Sisačko-moslavačke županije.