Hrvatski Crveni križ sudjelovao na obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak

02.05.2023.
U ponedjeljak, 1. svibnja 2023. godine, u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, obilježena je 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak uz cjelodnevni program i niz aktivnosti. Središnja svečanost održana je u Memorijalnom kompleksu ‘Kristalne kocke vedrine’ u Okučanima, a nakon toga je u crkvi sv. Vida održana misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.



Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz brojne članove vlade, saborske zastupnike te predstavnike braniteljskih udruga.
Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u „Bljesku” i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koji su sudjelovali u ovoj akciji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh, te izaslanstvo općina, gradova i županija.



Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt predvodio je delegaciju Hrvatskog Crvenog križa u kojoj su bili i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška Dario Pauković.



Nakon središnje svečanosti u sklopu taktičko-tehničkog zbora na stadionu i pomoćnom igralištu u Okučanima, djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa nacionalnog društva, Društva Crvenog križa Brodsko-posavske županije, te gradskih društava Crvenog križa iz Slavonskog Broda Nove Gradiške prezentirali su aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa uzvanicima i građanima. Tijekom programa organizirano je i mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi što je izazvalo veliki interes svih prisutnih.