Hrvatski Crveni križ sudjelovao na Konferenciji o traganju i spašavanju na moru

15.10.2019.
U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Dubrovniku se 14. listopada 2019. godine održala Konferencija o traganju i spašavanju na moru.

Osnovni cilj organizatora Konferencije jest upoznavanje i uključivanje stručne javnosti u procese razvoja i modernizacije sustava traganja i spašavanja na moru u Republici Hrvatskoj, a kako bi se u svakom trenutku osigurao brz i učinkovit odgovor na izvanredne situacije na moru, osobito kod spašavanja ljudskih života.



Na Konferenciji su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva mora prometa i infrastrukture Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kap. Siniša Orlić, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost, Maja Markovčić Kostelac, župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Na Konferenciji je iskustva rada Hrvatskog Crvenog križa, predstavila voditeljica Službe spašavanja života na vodi Silvana Radovanović. Na temu Spasilačka služba na plažama,  govorila je o ustroju i radu Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa te je predstavila rezultate djelovanja u 2019. godini, pripremama za djelovanje u otežanim uvjetima kao i planovima za budućnost.



Sudjelovanje Hrvatskog Crvenog križa na konferenciji nastavak je uspješne suradnje s Ministarstvom mora na području traganja i spašavanja na moru, a u cilju ustrojavanja dobrovoljačkih  spasilačkih jedinica HCK te pružanja potpore SAR posada Lučkih kapetanija u traganju i spašavanju na moru. Naše dugogodišnje iskustvo u toj problematici čini nas adekvatnim partnerom.

U radu Konferencije sudjelovali su i ravnatelj Dubrovačkog Crvenog križa Živko Šimunović i regionalni koordinator Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Ivan Jurić.