Hrvatski Crveni križ predao Bugarskom Crvenom križu vođenje Ureda Mreže „Susjedi pomažu prvi“

01.02.2023.

U utorak, 31. siječnja 2023. godine u sjedištu Bugarskog Crvenog križa u Sofiji, Bugarska održana je službena ceremonija primopredaje Ureda Mreže „Susjedi pomažu prvi“ koja okuplja 18 nacionalnih društava. Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i predsjednik Bugarskog Crvenog križa Acad. Hristo Grigorov potpisali su protokol o primopredaji čime je Hrvatski Crveni križ i službeno koordiniranje radom Mreže sljedeće dvije godine predao Bugarskom Crvenom križu. 
 

Tom je prilikom izvršni predsjednik Robert Markt rekao: „Kao inicijatori osnivanja Mreže „Susjedi pomažu prvi“ izuzetno smo ponosni na sva naša dosadašnja zajednička postignuća te ćemo i u budućnosti raditi na razvoju suradnje unutar naše Mreže.“

Trenutno Mreža „Susjedi pomažu prvi“ okuplja 18 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i to članove iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Poljske, Slovenije, Slovačke, Španjolske i Turske te promatrače iz Austrije, Češke, Italije i Srbije. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Međunarodni odbor Crvenog križa imaju savjetodavnu ulogu u Mreži.

Od 1. siječnja 2020. godine radom Mreže „Susjedi pomažu prvi“ do 31. prosinca 2022. godine koordinirao je Hrvatski Crveni križ. Prema dogovoru o rotirajućem uredu Mreže, od 1. siječnja 2023. godine do 31. prosinca 2024. godine koordinaciju Mrežom preuzeo je Bugarski Crveni križ.

Tijekom proteklih godina, u sklopu Mreže „Susjedi pomažu prvi“ održano je nekoliko sastanaka vodstava nacionalnih društava na kojima su usvojeni okviri za rad Mreže (Sporazum o suradnji, Okvir djelovanja, Plan djelovanja Mreže), održane su brojne edukacije i treninzi, a provedeni su i mnogi projekti u kojima su sudjelovala spomenuta nacionalna društva. Ono najznačajnije je podrška i pomoć koju su nacionalna društva pružila jedna drugima u kriznim situacijama. Zahvaljujući dobroj suradnji i Hrvatski Crveni križ je, nakon potresa koji su 2020. godine pogodili Zagreb u ožujku i Sisačko-moslavačku županiju u prosincu, dobio značajnu pomoć nacionalnih društava iz Mreže „Susjedi pomažu prvi“.