Hrvatski Crveni križ osvojio Hrvatsku Veliku Nagradu Sigurnosti u kategoriji Najboljeg projekta za sigurnost zajednice

28.09.2022.
 
U okviru svečanog programa Hrvatskih dana sigurnosti 2022, u Opatiji je danas održana svečanost uručenja Hrvatske Velike Nagrade Sigurnosti za 2022. godinu. Prema jednoglasnoj odluci žirija u kategoriji Najboljeg projekta NVO za sigurnost zajednice nagrada je dodijeljena Hrvatskom Crvenom križu za projekt "Sigurnije škole i vrtići".
 
Prilikom preuzimanja nagrade zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak istaknula je: „Posebno želimo zahvaliti svim školama i vrtićima koje su prepoznale životnu važnost ovog projekta ta ga kontinuirano provode i izgrađuju vlastitu otpornost.“



Program Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnije škole i vrtići“ razvijen je u sklopu programa Europske unije Erasmus+ i odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Sastavni dio programa je edukativna platforma „Sigurnija djeca“ na kojoj se nalaze brojne aktivnosti i materijali Hrvatskog Crvenog križa koje odgojno-obrazovni djelatnici koriste u radu s djecom u vrtićima i osnovnim školama. Kroz igru i interaktivno učenje djeca od najranije životne dobi usvajaju i unaprjeđuju znanja, vještine i kompetencije vezane uz pripremu za izvanredne situacije, prvu pomoć i psihosocijalnu podršku.

Program se provodi od 2021. godine i u nepune dvije godine provedbe pravo na oznaku „Siguran vrtić“ ili „Sigurna škola“ steklo je 240 vrtića i škola, a ukupno je u programu sudjelovalo 29.714 djece i 2.448 odgojno-obrazovnih djelatnika. Hrvatski Crveni križ će u suradnji sa školama i vrtićima nastaviti predano provoditi projekt i pripremati zajednicu za izazove današnjice te se veselimo činjenici da iz dana u dan sve veći broj škola i vrtića s ponosom nose znak „Sigurnija škola“ i „Sigurniji vrtić“.